leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Bescherm de originaliteit van een idee

Start-ups

Sommige starters baseren – zeer terecht – hun zelfstandige activiteit of hun bedrijf op een innoverend idee. Niet elk vernieuwend idee is een commercieel succes maar is alvast een aan te moedigen motief om een activiteit of een bedrijf te starten.

Er bestaan verschillende soorten intellectuele eigendom zoals het auteursrecht, naburige rechten, portretrecht, octrooirecht, merkenrecht, modellenrecht, handelsnaamrecht, kwekersrecht en chipsrecht bijvoorbeeld. Ze hebben elk verschillende rechten van aard, omvang en duur. Hieronder worden de meest voorkomende rechten iets verder uitgediept.

Het auteursrecht

Het auteursrecht (of copyright) is het recht van de auteur van een werk van literatuur, wetenschap of kunst om te bepalen hoe, waar en wanneer zijn werk wordt gepubliceerd of vermenigvuldigd. Dit recht ontstaat vanzelf bij de creatie van het werk en is beperkt tot 70 jaar na de dood van de auteur. Belangrijk is het kunnen bewijzen wanneer jouw werk ontstaat want je hoeft vooraf geen enkele
formaliteit te vervullen.

Oorspronkelijk had dit enkel betrekking op boeken maar tegenwoordig ontstaat dit recht ook bij het creëren van ideeën, software, foto’s, films, opgenomen muziek, beeldende kunstwerken, journalistiek
werk en elk ander product dat het resultaat is van de creativiteit van de bedenker. In België is Sabam de organisatie die waakt over het auteursrecht en zorgt voor het ontvangen van de auteursrechterlijke
gelden en deze overmaakt aan de bij deze organisatie aangesloten auteurs.

Ook Reprobel is een overkoepelende organisatie die belast is met de inning en het beheer van de kopieerrechten en het leenrecht. Zij verdelen aan auteurs en uitgevers een vergoeding voor elke privékopie van door het auteursrecht beschermde grafische werken zoals boeken, tijdschriften en dagbladen bijvoorbeeld.

Wat is een octrooi?

Een octrooi (of patent) is een exclusief en tijdelijk recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of het anderszins exploiteren van een uitvinding of het leven. Meestal heeft dit betrekking
op een product, een methode of een gebruik met een technische inslag. Een octrooi geeft de octrooihouder het recht om anderen te verbieden de uitvinding bedrijfsmatig toe te passen.

Er zijn drie voorwaarden waaraan een octrooi moet voldoen: de uitvinding moet nieuw zijn, op uitvinderswerkzaamheid berusten en vatbaar zijn voor toepassing op het gebied van de nijverheid. De octrooirechten zijn beperkt tot België maar men kan ook opteren voor een Europees octrooi of een internationaal octrooi.

Voor wat de nieuwheid van een uitvinding betreft kan je bij de Sectie Octrooiinformatie van de Belgische Dienst voor de Intellectuele Eigendom (DIE) een onderzoek doen of laten doen. Bij DIE kan
je naast Belgische, ook Europese (met aanduiding van meer dan 30 landen) en internationale (PCT) (met aanduiding van meer dan 100 landen) octrooiaanvragen indienen.

Wat is een merk?

Als merk wordt beschouwd alle tekens die vatbaar zijn voor grafi sche voorstelling, met name woorden, namen van personen, tekeningen, letters, cijfers, vormen van producten of verpakking, om het product of dienst van een onderneming te kunnen onderscheiden. Bij het zien van het teken moet de consument of klant weten dat het product of de dienst afkomstig is van één onderneming. Je kan een product of een deel van een product beschermen door tekeningen en modellen ervan te registreren. Dit uiterlijk van het product wordt gekenmerkt door lijnen, omtrek, kleur, vorm, opbouw, materiaal van het product zelf of van zijn versiering. De inschrijving van een tekening of model geeft je een bescherming van een bepaalde duur en kan je gebruiken om je te verzetten tegen namaak. Iedereen, kan een tekening of een model deponeren.

De bescherming van een tekening of een model op het Belgisch grondgebied kan bekomen worden via een Benelux tekening of model die het grondgebied van de drie Beneluxlanden (België, Nederland en Luxemburg) betreft. Je kan dit zelf regelen of je hulp inroepen van een gespecialiseerde adviseur.

Wie is eigenaar van een idee?

Hoe kan je bewijzen dat jij – en niemand anders – de eerste bedenker bent van een bepaald idee, concept of procedé? Je moet de datum van de creatie (door u) kunnen aantonen. Met dat doel creëerde het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), het i-DEPOT. Hiermee heb je in geval van een confl ict een betrouwbaar hulpmiddel in handen, waarmee je kunt aantonen dat wat jij bedacht hebt, op een bepaalde dag al bestond. Er bestaan twee systemen van registratie. Je kunt jouw i-DEPOT direct online indienen. Met een persoonlijke code, krijg je toegang tot een beveiligde toegang waar je een omschrijving of weergave van jouw concept of idee kan achterlaten. Dit kan voor een periode van vijf of tien jaar.

Het is ook mogelijk om i-DEPOT envelop aan te vragen. Deze i-DEPOT envelop bestaat uit twee delen. De gebruiker stopt in beide delen een identiek document waarin hij zijn creatie beschrijft. Hij stuurt het geheel terug naar BBIE. Bij ontvangst perforeert het BBIE de envelop met een datum en een identificatienummer en stuurt één deel terug. Het tweede deel wordt ongeopend gedurende vijf jaar in de archieven van het BBTM bewaard. Aanbevolen wordt het teruggestuurde deel niet te openen. Zo blijft de inhoud geheim.

De periode kan in beide systemen onbeperkt verlengd worden met periodes van vijf jaar. Als je van plan bent om regelmatig i-DEPOTs in te dienen, dan kan het interessant zijn om een creditrekening te openen.

Info
 

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • RH-Office bv

  • Starship 44

Bekijk de socials