leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Kloof tussen startende en stoppende ondernemingen stevig aan het verkleinen

Start-ups

Sinds 2007 is de kloof tussen de starters en de ondernemingen die stopgezet werden of failliet gingen serieus verkleind. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ op basis van cijfermateriaal van het handelsinformatiebureau Coface Services Belgium.

Daar waar er in 2006 nog ruim 33.000 starters meer waren dan stopgezette of failliete bedrijven, is dat aantal in 2011 gedaald tot 17.000. “De kleiner wordende kloof tussen starters en stoppers geeft het ondernemerschap een flinke klauw”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Als daar niet snel een kentering in komt, zal dat repercussies hebben onze economie en het aantal jobs.” De ondernemersorganisatie roept op tot een tweesporenbeleid dat enerzijds zorgt voor meer starters, maar anderzijds ook ondernemers meer kansen biedt om te overleven.

Het aantal startende ondernemingen is sinds 2007 afgenomen, terwijl het aantal stopzettingen en faillissementen sinds dat jaar aan een opmars bezig zijn. In 2006 waren er 33.383 starters meer dan het totaal aantal stopgezette of failliet gegane bedrijven. In 2011 verkleinde die kloof tot 17.877, zo blijkt uit gegevens van Coface Services Belgium. Wanneer zowel bij de starters als bij de stopzettingen en faillissementen een onderscheid wordt gemaakt tussen de vennootschappen en de privépersonen blijkt zelfs dat de kloof al één keer doorbroken werd. In 2009 waren er meer stopzettingen en faillissementen (38.895) bij de privépersonen dan dat er starters (37.744) waren. Ook in 2010 was het verschil tussen beide miniem: 35.615 starters versus 34.297 stopzettingen en faillissementen.

Christine Mattheeuws: “De afgelopen jaren is de kloof tussen het aantal starters en het aantal stopzettingen en faillissementen jaar na jaar kleiner geworden. “Gezien de onstabiele economische omstandigheden verwachten we dit jaar geen kentering, ook al is die wel dringend nodig. In een gezonde economie neemt het aantal ondernemingen toe en verkleint de kloof tussen starters en stoppers niet. Indien deze situatie nog even blijft aanhouden, daalt het netto aantal ondernemingen en dat heeft gevolgen voor onze economie. Minder inkomsten voor de staat en minder jobs kunnen we het best vermijden.”

Daarom vraagt NSZ om een aantal ondernemingsvriendelijke maatregelen die zowel voor de starter als de gevestigde ondernemer resultaat opleveren. Op het vlak van arbeidsmarktbeleid pleit de ondernemersorganisatie voor lagere loonkosten, de afschaffing van outplacement voor 45-plussers en de beperking van een aantal thematische verloven. Op sociaal vlak schuift NSZ dan weer een andere berekeningsmethode voor de sociale bijdragen naar voren die gebaseerd is op de inkomsten van het jaar zelf in plaats van deze van drie jaar geleden, een uitgebreide faillissementsverzekering en een beter vangnet voor ondernemers bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Om het ondernemersklimaat aantrekkelijker te maken is de ondernemersorganisatie voorstander van het stimuleren van tweedekansondernemerschap en een bijgestuurd onderwijs dat in alle mogelijke stadia aandacht schenkt aan het ondernemerschap. Ongeacht de leeftijd en het onderwijsniveau.

Info op www.nsz.be en twitter.com/NSZbe.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • RH-Office bv

  • Starship 44

Bekijk de socials