leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Pak minder starters in Vlaanderen

Start-ups

Over het hele land is het aantal starters tijdens de eerste zes maanden van 2013 met 3,4 procent afgenomen, van 37.208 starters in het eerste semester van 2012 naar 35.813 voor het eerste halfjaar van 2013. Alleen zijn er deze keer wel grote verschillen tussen de regio’s onderling.

In Vlaanderen neemt het aantal startende ondernemingen met maar liefst 10,3 procent af, terwijl er in Wallonië (+2,3 procent) en in Brussel (+1,8 procent) wel meer bedrijfscreaties zijn. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van B-Information (Euro DB). “Dat verschil is opmerkelijk”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “In Brussel en Wallonië lijkt de ondernemingsgezindheid sinds het tweede kwartaal van dit jaar weer te groeien, terwijl de situatie in Vlaanderen barslecht blijft. Er is dringend beleid nodig om meer Vlamingen tot het ondernemerschap aan te zetten. Goed dat de Vlaamse regering dat ook van plan is.”

Tijdens de eerste zes maanden van 2013 daalde het aantal starters met maar liefst 10,3 procent: van 21.586 startende ondernemingen tijdens het eerste halfjaar van 2012 naar 19.378 bedrijfscreaties tijdens het eerste semester van 2013, zo blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor B-Information (Euro DB). Dat is opmerkelijk omdat Wallonië en Brussel gedurende diezelfde periode wel een stijging kunnen voorleggen van het aantal starters met resp. 2,3 procent en 1,8 procent. “Die stijging is dan wel beperkt, maar bovenal een trendbreuk”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Sinds begin 2012 deelden alle regio’s elk kwartaal immers in de klappen.

Aanmoedigingen komen van pas

Om het tij in Vlaanderen te keren, moeten we Vlaamse jongeren meer warm maken voor het ondernemerschap door reeds het vak ondernemerschap als verplichte kost te brengen tijdens het onderwijs en door een positief ondernemersklimaat te scheppen. Daarnaast is een beleid op maat nodig. Wallonië en Brussel kiezen immers opnieuw voor het ondernemerschap, maar Vlaanderen manifest niet. Gelukkig lijkt de Vlaamse regering die penibele situatie te beseffen, getuige de startersprojecten die ze heeft laten uitwerken door verschillende organisaties om een gezonde boost te geven aan het aantal startende ondernemers. Gezien de afname van het aantal nieuwe ondernemingen enkel in Vlaanderen een feit is, komen ondersteunende projecten geen dag te laat. NSZ werkte trouwens, samen met Securex, een projectvoorstel uit om Vlamingen aan te zetten hun eigen activiteit te lanceren. “We moeten de Vlamingen opnieuw aan het ondernemen krijgen, dat is nu echt het allerbelangrijkste, zelfs in deze economisch wankele tijden”, legt Mattheeuws uit.

De meeste starters kozen tijdens het eerste halfjaar van 2013 voor de groot- en kleinhandel (13,1 procent), gevolgd door de dienstensector (9,5 procent), de bouw (9,4 procent)  de vrije beroepen (9,4 procent) en de informatie- en communicatiesector (7,5 procent). Buiten de vrije beroepen, die de laatste jaren sterk in opmars zijn en ook doorgaans crisisbestendig zijn, zijn de overige populaire sectoren voor starters faillissementsgevoelig. In deze sectoren heerst er vaak een bikkelharde overlevingsstrijd.

Toemaatje – Starters die graag wat ruggensteun en inspiratie krijgen om hun zaak op te starten en oordeelkundig, volgens de regels van het spel, te leiden, kunnen altijd op kmo-insider rekenen. Wij hebben speciaal voor hen een brochure ter beschikking waarin alle verplichtingen toegelicht worden + tips om zo efficiënt mogelijk te ondernemen. Deze brochure wordt jaarlijks uitgegeven en houdt rekening met de recentste evoluties. Het kan gewoon aangevraagd worden via redactie@kmo-insider.biz met vermelding van uw naam en adres en deze brochure wordt u toegestuurd.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Starship 44

  • RH-Office bv

Bekijk de socials