Agentschap Ondernemen geeft tips én financiële steun “Inzetten op energie-efficiëntie leidt tot concurrentieel voordeel”

Energie-efficiënte maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze leiden ook tot een lagere energiefactuur en dus ook tot een concurrentieel voordeel. Het Agentschap Ondernemen geeft heel wat tips om energie te besparen en met www.subsidiedatabank.be zet het Agentschap alle financiële en andere steunmaatregelen van zichzelf, maar ook van andere instanties op een rijtje. Bouwbedrijf Beneens uit Olen bijvoorbeeld investeerde onlangs in energiezuinige verlichting, wat de onderneming een jaarlijkse elektriciteitsbesparing oplevert van 2.543 euro.

De schrijnwerkerij- en houtbewerkingssector is een van de sectoren waarin er flink wat energie kan bespaard worden. De sector, die heel veel kmo’s telt, is jaarlijks goed voor 6,5 PJ primair energieverbruik of het equivalent energieverbruik van 60.500 doorsneegezinnen.

Het Olense bouwbedrijf Beneens, dat 135 mensen te werk stelt, waarvan 65 in de schrijnwerkerij, besloot vorig jaar om de verlichting aan te pakken en de TL-lampen te vervangen door LED-verlichting.

Joeri Beneens: “Voor ons relighting programma kozen we voor LED-tubes, die een coating hebben waardoor ze een zacht licht genereren dat bovendien diffuus wordt verspreid. De LED’s verbruiken 26 Watt, wat de helft minder is dan de vroegere TL-lampen. Ze kosten wel dubbel zoveel, maar daartegenover staat dat ze wel ongeveer 50.000 uren branden tegenover 12.000 uren voor de klassieke TL-lampen. We verdienen onze investering terug op 5,8 jaar en je mag niet vergeten dat we minder onderhoud- en vervangingswerken moeten uitvoeren en we hebben ook geen energieverlies meer door defecte TL-lampen.

Beneens investeerde ook in lichtsensoren die de verlichting aan- en uitschakelen en in lichtsterkte regelen naargelang de natuurlijke lichtinval. De lichtsensoren kosten 220 euro per stuk, maar kunnen op jaarbasis een besparing van 20% opleveren. In totaal investeerde Beneens 37.620 euro waarbij het bedrijf kon rekenen op een REG-premie van de netbeheerder van 8.000 euro. De besparing van 45% bedraagt 21.120 kWh of 2.534 euro op jaarbasis. Volgend jaar wil Beneens de achttien jaar oude en sterk vervuilde lichtkoepels vervangen, wat opnieuw een slok op de energieborrel zal schelen.

In een volgende fase plant het bedrijf de aankoop van een verwarmingsketel op houtafval die water op 150° produceert voor een ORC (Organic Rankine Cycle) Dit toestel wekt elektriciteit op op basis van externe warmtetoevoer door het expanderen van een koelmiddel in een gesloten circuit.

Joeri Beneens: “We hebben voldoende houtafval om via de nieuwe houtketel een ORC met een elektrisch vermogen van 50 kW aan te sturen. Op die manier zullen we per jaar ongeveer 400.000 kWh kunnen opwekken, waarmee we zelfbedruipend worden.

Ondertussen onderzoekt Beneens ook de mogelijkheid om een warmtenet aan te leggen naar andere bedrijven op het bedrijventerrein zodat deze hun restwarmte kunnen gebruiken. De investering (minstens 1,5 miljoen euro) zou dankzij de energiebesparing en de groenestroomcertificaten op een zestal jaar zijn terugverdiend.

De inspanningen van Beneens voor duurzaam ondernemen, beperken zich niet tot energiebesparingen. “Goed zijn in goede dingen doen”, daar draait het voor Joeri Beneens om. Vanuit een duidelijke visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen probeert het bedrijf zijn ecologische voetafdruk tot een minimum te herleiden en investeert het continu in de optimalisatie van productieprocessen. Een win-win situatie, want daarmee bespaart Beneens niet enkel kosten, maar bouwt de onderneming bovendien verder op zijn sterke reputatie als betrouwbaar, kwalitatief en innovatief bedrijf.

Op www.subsidiedatabank.be heeft het Agentschap Ondernemen alle financiële en andere steunmaatregelen opgesomd. Specifiek voor schrijnwerkerijen zijn alle energie- en steunmaatregelen in november 2014 samengebracht in een overzichtelijke brochure en korte filmreportage op www.agentschapondernemen.be/schrijnwerkerijen. (NV)

Bekijk de socials