De meeste diefstallen gebeuren door eigen personeel

Uit een enquête van Unizo blijkt dat 40% van alle diefstallen in het bedrijfsleven door eigen medewerkers wordt gepleegd. Tom Geldolf van ASEQ weet er alles over. Hij heeft 20 jaar ervaring met camerabewaking en hieruit is gebleken dat meer dan de helft van de diefstallen in winkels en bedrijven door de eigen medewerkers worden gepleegd. Het ergste is: diefstallen die kunnen voorkomen worden!

Tom Geldolf: “In de voorbije twintig jaar werd ik vooral gecontacteerd door winkeliers, handelszaken en bedrijven die zich wilden beschermen tegen de stijgende onveiligheid. Bij grote criminele feiten valt het op hoe vindingrijk sommige mensen tewerk gaan. Bij diefstallen in het bedrijfsleven wordt er meestal stuntelig opgetreden, erg doorzichtig ook. Bedrijfsleiders geloven me bij de eerste kennismaking nauwelijks wanneer ik zeg dat het vooral de eigen personeelsleden zijn die lange vingers hebben. Ze trekken een vreemd gezicht als ik zeg dat ze vooral aandacht moeten hebben voor de medewerkers die altijd als eerste op de zaak zijn en altijd als laatste vertrekken. Op het eerste gezicht tonen zij veel inzet en ijver, maar is dat de enige reden waarom ze graag de zaak voor zich alleen hebben?”

Hoe gaat u te werk om diefstal  in het bedrijfsleven te ontmaskeren?

Tom Geldolf: “Wij werken volgens het Smart Security Concept, op basis van een strikte structuur en gebaseerd op vier hoekstenen, de zogenaamde vier J’s:

Als de oplossing niet aan alle vier van deze basisprincipes beantwoordt, dan is de beveiliging waardeloos. Mijn stokpaardje is de camerabeveiliging, meer bepaald de verborgen camera’s, zowel voor op kantoor als bij iemand thuis.”

Is het plaatsen van zichtbare camera’s niet voldoende om mensen af te schrikken?

Tom Geldolf: “Zichtbare camera’s zijn belangrijk voor de bewaking van parkings, straten, pleinen, benzinestations e.d. of bij de controle van productieprocessen of als ontmoediging van gauwdieven. Verborgen camera’s daarentegen reveleren alles. Je kan vandaag verborgen camera’s ook met zeer duidelijke beeldkwaliteit discreet inbouwen, buiten het oog van de daders. Sommige camera’s zijn met het blote oog niet vast te stellen of te herkennen. Ze kunnen dus ook niet gesaboteerd worden. De beelden worden digitaal opgeslagen en gedurende een af te spreken periode bewaard. De wet op de privacy staat evenwel niet toe dat de beelden openbaar gemaakt worden, behalve door de politie.”

In de 20 jaar dat Tom Geldolf met verborgen en andere camera’s werkt, heeft hij een onwaarschijnlijk aantal “straffe” verhalen meegemaakt als resultaat van de toepassing van de vier J’s in camerabewaking. Om mensen te overtuigen van het nut van camerabeveiliging heeft hij een twintigtal van deze “straffe” verhalen gebundeld in een boek dat zopas is verschenen bij uitgeverij Artus onder de titel “IK ZIE WAT JIJ NIET ZIET”. Het zijn allemaal echt gebeurde, vaak hilarische verhalen die aantonen dat met de juiste aanpak elke dief ontmaskerd kan worden. Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel of bij ASEQ. 

Bekijk de socials