Een security audit maakt een bedrijf rendabeler

Aan beveiliging van bedrijven wordt veel geld uitgegeven. Vaak onnodig, volgens Pierre Ketels. Hij is zaakvoerder van Argus Team, een groep erkende deskundigen met 30 jaar ervaring in de security business. Zij zien echt niks over het hoofd wanneer ze je bedrijf doorlichten. Hun klare kijk helpt je maatregelen nemen die echt werken en je bedrijf een pak geld besparen. In welke sector je ook actief bent.

Waarom een security audit?

Pierre Ketels: ”De verantwoordelijke voor de veiligheid van een bedrijf staat vaak weigerachtig tegenover zo’n audit. Maar we komen echt niemand op de vingers tikken. Als buitenstaanders bekijken we de security-aanpak met een frisse blik. En dat is belangrijk. We brengen de beveiliging in kaart en geven enkel advies. Hoe kunnen de aanwezige tools beter renderen, moeten er bijkomen? Met welke veiligheidsproblemen kampt het bedrijf? Zijn er al procedures, werken die perfect of moeten ze geoptimaliseerd worden? Want een duur systeem is pure geldverspilling als je personeel er niet zorgvuldig mee omspringt. Bewustmaking en opvolging zijn dus zeker zo belangrijk.”

Wij verkopen niks,  maar geven neutraal en onafhankelijk advies


“We zijn geen bedrijf dat bv. camera’s verkoopt. We bevelen die dan ook enkel aan als het echt nodig is. De werkelijke behoefte van een bedrijf komt op de eerste plaats. Je beslist zelf waarvoor je ons inschakelt: enkel een audit met een rapport of ook de opvolging ervan. Wij kunnen ook de offertes van leveranciers evalueren. Neem nu een schuifpoort. We kennen de prijzen en weten wat je maximum mag betalen. Ook daarin geven we advies. En dan heb je nog de juridische kant van de zaak. Behoorlijk ingewikkeld in België. Mag je bv. een camera plaatsen of niet? Handig wanneer iemand je daarin bijstaat.”

Creatieve oplossingen renderen onmiddellijk

“Je kan niet alles voorkomen, maar wel preventief optreden. Doordat wij geen producten verkopen, bedenken we creatieve oplossingen op maat. En dat is veel efficiënter. Een rusthuis had bv. een probleem met weglopende bejaarden. Wij adviseerden hen om het eenvoudige beveiligingssysteem van artikelen toe te passen, nl. elekronische chips in kleren die een signaal geven wanneer je ermee naar buiten loopt. Met gezond boerenverstand kom je vaak verder dan met high tech investeringen. Het moet vooral leefbaar blijven. Tien codes proberen te onthouden, heeft echt geen zin.”

Een audit betaalt zichzelf dubbel en dik terug

“Stel nu dat je vijf bewakingsagenten in dienst hebt en door enkele slimme ingrepen dat aantal kunt terugschroeven naar drie. Een 24u./24 bewakingsagent kost een bedrijf per maand ongeveer 25 000 euro. Neem dat je investering voor rendabelere beveiliging zo’n 50 000 euro kost, dan haal je die er op één maand uit. Maar ook middelgrote kmo’s kunnen met een audit serieus besparen, omdat ze veel kostefficiënter gaan beveiligen.”

Niemand gelooft dat zijn eigen personeel steelt

“Interne diefstal is zeer groot. Wij maken de verantwoordelijken en het personeel bewust van de kostprijs voor het bedrijf. Het spreekt voor zich dat wij zeer discreet werken. Wij geven zelfs geen referenties als men erom vraagt.”