Kasteelappartementen in de Provence: leven als God in Frankrijk

“Moesten onze zomers langer duren, zou België het paradijs zijn,” zegt Jos Celen van Château Provence. “Maar je kan die zomers evengoed zelf verlengen door je eigen paradijsje aan te schaffen in de Provence.” Hij koopt er al 10 jaar kastelen, verdeelt ze in appartementen en renoveert ze volgens de wensen van de koper. Genieten van een goed glas wijn aan het zwembad van een schitterend kasteeldomein, kan al vanaf 300.000 euro. Dan heb je een appartement van 90m2 met 2 slaapkamers. De gemeenschappelijke kosten bedragen jaarlijks zo’n 1000 euro. Kasteelheer worden is bovendien een interessante manier om je kinderen en kleinkinderen te laten meegenieten zonder successie te betalen.

Waarom de Provence?

Jos Celen: “De Provence ligt op ongeveer 1000 km van hier. Eén dag met de auto, 1,5 uur vliegen en 5 uur met de TGV. Als je snel terug naar huis moet, kan dat perfect. Bovendien is het er altijd 7 à 8 graden warmer dan in ons land. Avignon bruist het hele jaar door en het is dé streek van l’art de vivre. Daar kasteeleigenaar worden is pas echt genieten.”

Wie koopt een kasteelappartement?


“Vooral zelfstandigen en vrije beroepers boven de 50 jaar. 85% van ons cliënteel is Vlaming. In zo’n kasteeldomein gaat het er zeer vriendschappelijk aan toe. Alles wordt onderling geregeld. De meesten kopen zo’n appartement ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Genieten met de hele familie, aan één grote tafel onder de platanen, is weer helemaal in. Bovendien bestaat in Frankrijk de SCI-vennootschapsvorm. Hiermee kan je aandelen successievrij overdragen aan het nageslacht, zolang je leeft.”

Waarom wordt het kasteel verticaal opgedeeld?

“Zo heeft elke eigenaar een aparte ingang en tuin. En je hebt geen last van bovenburen. Wanneer je zelf de trap niet wilt nemen, kan je een slaapkamer beneden maken en de gastenkamer(s) boven. Je hebt heel veel inbreng in de renovatie: het soort vloer, een inloopdouche of een bad, een openhaard of niet. Een kasteeldomein ligt trouwens altijd in het mooiste stuk van de omgeving. Vroeger konden kasteelheren bouwen waar ze wilden. De kastelen zijn dan ook perfect georiënteerd.”

Hoe gebeurt de verkoop en de renovatie?

“Wij hebben een kantoor in Herentals en één in de Provence. We regelen dus alles in het Nederlands. Ook onze architect is Vlaams. Ik pendel wekelijks tussen België en Frankrijk en volg de renovatiewerken op. Al van bij de aankoop nemen we alle zorgen uit handen.”

Wie let er op het domein als de eigenaar er niet is?

“Elk domein heeft een klusjesman, die ook het park onderhoudt en een oogje in het zeil houdt. Wanneer er 10 eigenaars zijn, is de kans groot dat er altijd iemand verblijft. Het kasteel is dus zelden onbewaakt.”

Bekijk de socials