“Voor bedrijven zijn zonnepanelen nu des te interessanter”

Iemand anders zijn rekening kan men niet maken, maar Brabo Solar N.V. rekent u toch graag iets voor. “Wanneer u als bedrijfsleider pakweg 136.300 euro investeert en 300 zonnepanelen op uw bedrijfsgebouw, magazijn of atelier legt, hebt u dit bedrag er na iets meer dan vier jaar uit én realiseert u na twintig jaar een winst van meer dan 430.000 euro. Zonnepanelen zijn en blijven een solide belegging.” Dat zegt Paul van Kerckhoven, gedelegeerd bestuurder van Brabo Solar N.V.

De regering Di Rupo mag dan wel de fiscale aftrekbaarheid voor zonnepanelen afgeschaft hebben. Ondanks deze maatregel blijft het voor particulieren, en zeker voor bedrijven een erg interessante investering. Paul van Kerckhoven: “Doordat de zonnepanelen zo goedkoop geworden zijn, hebben particulieren ze, net zoals vroeger, na zes tot zeven jaar terugverdiend. Bedrijven zitten met zonnepanelen helemaal goed. De investeringsaftrek is immers gestegen naar 15,5 procent en dat is toch wel spectaculair te noemen, en dan hebben we het nog niet over de groenestroomcertificaten gehad, die zij twintig jaar lang mogen verwachten.” Op pagina 11 van deze kmo-insider staat een gedetailleerde financiële voorbeeldanalyse, voorgerekend door Brabo Solar N.V.

Paul van Kerckhoven: “Wanneer u voor het einde van dit jaar zonnepanelen plaatst en laat keuren, kan u met de VREG een contract aangaan zodat u, naast de investeringsaftrek, gedurende twintig jaar mooie groenestroomcertificaten worden gegarandeerd voor elke 1000 kWh, die uw zonnepanelen genereren. Wie zijn installatie in dienst neemt tussen 1 juli en 31 december 2012 heeft met andere woorden twintig jaar lang recht op certificaten van 210 euro per 1000 kWh. Na 1 januari 2013 wordt de periode teruggebracht tot vijftien jaar en zijn de certificaten nog maar 190 euro waard. U wacht dus best niet meer te lang en zeg nu zelf, wat brengt u het bedrag van 136.300 euro op wanneer u dit bij de bank op een spaarrekening zet? Voor de meeste grote installaties wordt trouwens een lening aangegaan.”

De berekening van Brabo Solar werd uitgevoerd op basis van gewone zonnepanelen. Hoogrendementspanelen brengen nog eens flink wat meer groenestroom op, zodat uw winst daar nog hoger is. De fiscus legt u één beperking op. Uw installatie mag maximaal een vermogen van 250 kilowatt hebben, wat overeenkomt met een duizendtal panelen.

Paul van Kerckhoven: “Momenteel plaatsen we het maximaal aantal panelen bij SMEG Belgium te Puurs. SMEG realiseert daarmee dan ook een indrukwekkend rendement.”

Op elk dak mogelijk

Het is mogelijk om op elk type dak zonnepanelen te plaatsen.

Paul van Kerckhoven: “Daken van bedrijfsgebouwen zijn vaak lichter van constructie. Toch is het mogelijk om ook daarop zonnepanelen te plaatsen, zelfs op steeldeck platen. De zonnepanelen worden in dat geval vastgezet met speciale klemmen. Op relatief kleine platte daken kunnen we een schans plaatsen, zodat er toch voldoende zonnepanelen op kunnen geplaatst worden, dit om zeker een interessant rendement te halen.” Werpt een schoorsteen of een andere constructie dagelijks gedurende een tijdje een schaduw op een aantal zonnepanelen? Met een powerbox wordt elk paneel afzonderlijk geregistreerd zodat u het maximumvermogen uit uw installatie blijft halen.

Bekijk de socials