Afval is de belangrijkste grondstof voor recyclagebedrijf Bruco

Afvalbeheer & Recyclage

“Ontwikkeld heet dat deel van de wereld waar afval een probleem werd”, schreef de Zwitserse aforist Heinrich Nüsse (1927-1977). Nüsse leefde dan ook in een tijd dat voor bouw- en ander afval onder het motto wie niet weet, niet deert, wel eens een grote put gegraven werd,… “Die tijd ligt gelukkig achter ons. Vandaag is afval een belangrijke grondstof. Slechts 7% van wat hier binnenkomt kan niet worden gerecycleerd”, stelt Martin Ooms, manager van container- en recyclagebedrijf Bruco.

Bruco werd zo’n twintig jaar geleden opgericht in Antwerpen.

Martin Ooms: “Dat was op een stuk grond van 3.000 m², dicht tegen het kanaal. We zijn gestart met twee vrachtwagens en vijftig containers. In 2007 zijn we naar Wijnegem gekomen. Hier beschikken we op de voormalige Gyproc-site over een terrein van 4,5 hectare groot. Vooral de afgelopen zeven jaar zijn we sterk gegroeid, van 80 containers naar ongeveer 1000 en we hebben ondertussen twaalf vrachtwagens rondrijden. Bruco stelt 45 mensen te werk.

Bruco is door de jaren heen ook sterk geautomatiseerd. De verschillende producten in het afval worden door grote windshifters van elkaar gescheiden. Dat gebeurt volgens het principe van de zwaartekracht. Eerst vallen de stenen eruit, dan het hout,… tot er alleen niet-recycleerbaar afval overblijft.

Verschillende afvalstromen

Bruco is actief in verschillende afvalstromen.

Martin Ooms: “Het glasafval dat binnenkomt wordt volledig ontdaan van aluminium, papier, metaal, porselein,… en vervolgens in stukken gebroken. Zo ontstaat een nieuwe, propere grondstof voor de glasfabriek waar met soda, zand en andere grondstoffen een nieuw fles of een nieuwe ruit wordt gemaakt. Voor het ophalen van het glas beschikken we over een uitgebreide ophaaldienst in binnen- en buitenland.


Harde kunststoffen

Speelgoed, tuinstoelen, vuilbakjes, regenbuizen, PVC,… alle harde kunststoffen wordt bij Bruco manueel en machinaal gesorteerd per stroom: PE, PP, PVC,… Elke soort wordt vervolgens in samenwerking met partner Kunststoffen Van Werven in Nederland ook in stukken gebroken en met waterflotatie nog eens extra gespoeld en gezuiverd. Zo krijgt het plastic een nieuw leven als kunststofmateriaal.


Hout

Martin Ooms: “Ook hout wordt vanzelfsprekend gerecycleerd. Sloophout, pallethout, spaanderplaten,… Het wordt allemaal gesorteerd en in stukken van tien centimeter gebroken en vervolgens gezeefd en ontstoft. Om de twee tot drie weken laden wij het grootste schip dat op het Albertkanaal kan varen vol met houtsnippers. Het hout dat bij ons binnenkomt, wordt gesorteerd in drie categorieën, A- en B-hout en minder goede kwaliteit B-hout. Het hout van de laatste categorie wordt verbrand om energie op te wekken. Al de rest gaat naar de spaanderplaatindustrie om er nieuwe spaanderplaten van te maken.


Bouwafval

De twaalf vrachtwagens van Bruco halen overal containers vol bouwafval op, zowel bij particulieren en bedrijven. Daarnaast leveren containerbedrijven en aannemers ook zelf hun afval bij Bruco af. Ons terrein is volledig gebetonneerd en gemakkelijk toegankelijk via diverse invalswegen.

Martin Ooms: “Steen, oude meubelen, ramen,… alles wat in de container wordt gegooid, wordt hier met een kraan uitgesorteerd. Stukken die groter zijn dan een meter gaan door een breker. Vervolgens worden grote stoorstoffen zoals hout, plastic, folies en PVC uit het afval gehaald en daarna wordt ook het zand en puin eruit gefilterd. Onze mensen halen er ook het gips en het Ytong uit. Er wordt met andere woorden tussen 85% en 93% van dit afval gerecycleerd zodat slechts een fractie naar de verbrandingsoven moet.

Ook particulieren kunnen hun aanhangwagen bouwafval bij Bruco binnenbrengen. Er is geen beperking op de hoeveelheid en Martin Ooms maakt zich sterk dat wanneer het afval reeds netjes gesorteerd is particulieren bij Bruco minder betalen dan op het containerpark.


Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid zit Bruco in het bloed, ook voor wat de eigen kantoren betreft. Het bedrijf is al zes jaar ISO 14001-gecertificeerd, een erkenning voor een doordacht milieumanagement. De kantoormeubelen zijn vervaardigd van recyclagemateriaal en op het dak zorgen 2.000 zonnepanelen voor energie.

Toekomst

Hoe Martin Ooms de toekomst ziet?

Martin Ooms: “Nog wat groeien! Het ERS-project in de Haven van Antwerpen is een goede zaak voor de sector en als er morgen gestart wordt met de aanleg van de Oosterweelverbinding, zal er puin tekort zijn. De steenbrekers zitten vol en de bergen zand, hout en steen stapelen zich op. Een paar grote bouwprojecten zouden de sector deugd doen.”

www.bruco-containers.com

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials