Hoe groen is uw IT?

Afvalbeheer & Recyclage

Niemand zal het tegengestelde beweren: onze moderne informatietechnologie betekent een enorme stap in de ‘groeen’ richting. De digitalisering biedt mogelijkheden om paperless te leven en te werken. Met een think-before-you-print houding spaart e-mail bomen en vervangt het delen van het klassieke postverkeer. Dankzij breedbandinternet helpt videoconferencing de eco-footprint van zakenvluchten in te dijken. 

Toch zoekt ook deze sector naar mogelijkheden om de duurzaamheidsagenda slim te combineren met performantiewinst. CO2-reductie is ook in de IT-sector een hot item: steeds meer en snellere CPU’s, steeds efficiëntere adresseringstechnieken op gegevensschijven, firewalls, een bedrijfszekere uninterrupted power supply of UPS … Ze vreten stroom en het ziet er niet naar uit dat de stijgende trend snel doorbroken wordt. Ironisch genoeg ontwikkelt al deze digitale bedrijvigheid dermate warmte dat constante koeling nodig is om het computerpark te vrijwaren. Kortom: performantie per watt is duidelijk omgekeerd evenredig met de rekenperformantie. Logisch dat slimme oplossingen worden gezocht en … gevonden!

Virtualisering van het datacenter of cloud computing is er één van. Een groot deel van de systemen in zo’n datacenter blijken immers slechts voor een fractie benut in een normale situatie. Bij servervirtualisatie worden data wereldwijd over verschillende, afgelegen servers opgeslagen. De utilisatiegraad stijgt met een positief effect op de performantie per watt en per m². 

De warmte die vrijkomt van de computerrooms kan gerecupereerd worden voor gebouwverwarming, of (voor)verwarming van sanitair water voor aangrenzende kantoren. Het kan leiden tot een significante besparing op het primaire eenrgieverbruik.

Het gebruik van gratis koude uit de buitenlucht in de winterperiode of het gebruik van de koude uit de bodem in de zomer, … het scheelt een slok op de borrel op de factuur voor koeling. Kiezen we vervolgens voor hernieuwbare energiebronnen zoals photovoltaïsche panelen of windeenrgie, dan is ook het milieu ons dankbaar. Verder vaart onze leefomgeving wel bij goed gekozen ventilatoren met een minimum aan geluidsoverlast. 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials