Passieve en actieve gebouwen

Afvalbeheer & Recyclage

Nu energiebevoorrading, CO2-emissies en het milieu hoog op de agenda staan, ontsnapt ook de staat van ons gebouwenpatrimonium niet aan de aandacht. Veel heil wordt verwacht van projecten die een graduele maar integrale omslag beogen naar meer duurzame vormen van wonen, werken en bouwen.  Op vlak van technologie, en dan meer bepaald milieu- en energietechnologie, is gelukkig al heel wat voorhanden dat het concept van duurzamer wonen en bouwen kan helpen schragen.

Denk maar aan de zogenaamde passiefgebouwen. Een passiefgebouw is een energiezuinig gebouw dat niet inboet aan comfort. Dankzij een doorgedreven isolatie en minimale bijverwarming op de ventilatie blijft het energieverbruik ook in de winter zeer laag en moet er geen klassiek verwarmingssysteem meer worden geïnstalleerd. Warmteverliezen worden verder beperkt door een ver doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Warmtewinsten worden opgevoerd door een slimme aanwending van passieve energie zoals zuidelijk gerichte, superisolerende glasvlakken. De doorgedreven isolatie vraagt wel een degelijke ventilatie: in- en uitgaande lucht verwarmen of koelen elkaar in de winter of zomer via een warmtewisselaar. Voeg daarbij thermische zonnecollectoren voor waterverwarming en fotovoltaïsche zonnepanelen voor de geringe elektriciteitsbehoefte van energiezuinige apparaten en verlichting van het type A++, en ook het bewonen zelf en de total cost of ownership wordt een aanlokkelijk plaatje: het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75 procent lager dan van een traditionele nieuwbouwwoning. Op deze wijze zijn passiefgebouwen de sleutel tot duurzaam wonen en bouwen, een concept dat steeds meer projectontwikkelaars, bouwheren, aannemers, architecten, studiebureau’s, … charmeert.

Ondertussen wint het geloof veld dat gebouwen zo ontworpen kunnen worden dat ze meer energie leveren dan gebruiken, het afgevoerde water schoner lozen dan het toegevoegde en dat gebouwonderdelen na gebruik terug in de kringloop worden gebracht. De actiefgebouwen zijn geboren!

Actief- of passiefgebouw? Ook de bouwsector staat aan de vooravond van innoverende ontwikkelingen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials