Wat gebeurt er met ons afval?

Afvalbeheer & Recyclage

Onze afvalberg is samengesteld uit verschillende soorten afval die apart ingezameld en verwerkt worden. In het jaar 2011 produceerde de gemiddelde inwoner van EcoWerf 104,3 kilogram restafval. Dit is heel wat minder dan de gemiddelde Vlaming. De inwoners van EcoWerf zijn dus kampioen in het sorteren en/of voorkomen van afval!

Onze afvalberg is samengesteld uit verschillende soorten afval die apart ingezameld en verwerkt worden. In het jaar 2011 produceerde de gemiddelde inwoner van EcoWerf 104,3 kilogram restafval. Dit is heel wat minder dan de gemiddelde Vlaming. De inwoners van EcoWerf zijn dus kampioen in het sorteren en/of voorkomen van afval!

Dat is goed nieuws! Als je immers de ladder van Lansink bekijkt - de ladder die de logische hiërarchie van het afvalbeleid voorstelt - zie je dat het voorkomen van afval, hergebruik en recyclage op de drie hoogste treden staan en dus jouw voorkeur moeten krijgen.

Onder restafval valt: huisvuil, grofvuil, gemeentevuil (gemeentelijke vuilbakjes, veegvuil, opruimen van sluikstorten), opkuis van glasbollen en het pmd-residu (materiaal dat foutief in de pmd-zak zat).

Voorkomen van afval is uiteraard het beste voor het milieu

Voorkomen van afval is niet alleen veel milieuvriendelijker, maar ook goedkoper! Afvalpreventie is het enige middel om de totale afvalberg te doen inkrimpen.
Denk aan het weigeren van reclamefolders door een antireclamesticker te kleven, het thuis verwerken van gft door thuis composteren, afvalarm winkelen, kringlooptuinieren, enz.

Indien afval toch niet te vermijden is, wordt het waar mogelijk hergebruikt. Hiermee verlengt de levensduur van het product, waardoor het minder snel afval wordt.
Denk aan herbruikbare luiers en winkeltassen, herlaadbare batterijen, stoffen zakdoeken, De Kringwinkels, de Weggeefwinkel ...

Recycleren is verstandig

Recycleren is het verwerken van afvalstoffen om er nieuwe producten van te maken. Bij recyclage hergebruikt men dus grondstoffen.
Denk hierbij aan petflessen waar men onder andere fleeces, dekentjes en vullingen van slaapzakken van maakt. Of aan sloophout waarvan spaanderplaten gemaakt worden.

Afval dat niet in aanmerking komt voor bovenstaande oplossingen wordt verbrand met energierecuperatie. Met de warmte die vrijkomt, wordt elektriciteit gemaakt.

Helemaal onderaan de ladder - en dus het meest milieubelastend - staat storten. Gelukkig gebeurt dit de laatste jaren onder een strenge reglementering en strikt toezicht.

Verantwoorde recyclage

Vervang je je kapot toestel door een nieuw? Laat dan het oude toestel achter bij de handelaar. Deze is verplicht het aan te nemen. Dankzij de kleine Recupel-bijdrage die je als consument betaalt bij aankoop van een nieuw toestel, help je mee aan een correcte inzameling en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparaten.

Wanneer je een toestel vervangt, kies dan voor een toestel met een laag energieverbruik. Toestellen van de A++ klasse hebben een energieverbruik dat 50% lager is dan toestellen met een hoog energieverbruik dat meer dan 10 jaar oud is. Dat lagere energieverbruik zorgt ervoor dat het milieu gespaard wordt en dat je een besparing ziet op je energierekening.

Op de website www.energielabel.be vind je meer informatie over het energieverbruik van je elektr(on)ische toestellen en kan je zelfs berekenen hoeveel je kan besparen door te kiezen voor een energiezuinig toestel.

Werkt je toestel nog? Neem dan even contact op met De Kringwinkel in je buurt. Indien het toestel nog in goede staat is, komen ze het gratis bij je thuis ophalen. En anders kan je het naar het containerpark in jouw gemeente brengen.

Een tweede leven

Alle toestellen worden naar het overslagstation in Werchter gebracht waar de nog te recupereren wasmachines en droogkasten door De Kringwinkel Hageland eruit gehaald worden. De andere toestellen worden afgevoerd naar Recupel, een vzw die voor de verwerking hiervan instaat.

De apparaten worden gesorteerd in 4 fracties:

• grote huishoudelijke apparaten

• koel- en diepvriesapparaten

• kleine toestellen en informatica toestellen

• tv- en computerschermen

De toestellen worden eerst ontmanteld, d.w.z. manueel ontdaan van gevaarlijke stoffen zoals batterijen, lampen, condensatoren, printplaten, hard disks ...

Koel- een diepvriestoestellen worden in aangepaste installaties ontmanteld. Producten als oliën, inktpatronen ... worden gerecupereerd. Andere (cfk, asbest ...) worden vernietigd.

Wat na de ontmanteling overblijft, wordt verbrijzeld en de materialen worden gescheiden. De gerecupereerde ferrometalen, non-ferrometalen, plastics en mineralen worden terug aangewend als grondstof. Zo worden de ferrometalen ingezet in de staal- of metaalindustrie (koetswerken voor auto′s of containers ...). De non-ferrometalen (koper, zink, aluminium en lood) en edele metalen worden gesmolten en vinden hun toepassing in kabels, elektronische componenten ...

Maar niet alles kan hergebruikt worden. Bepaalde types plastics en mineralen worden als brandstof in cementfabrieken gebruikt. Verbranding met energierecuperatie is een nuttig manier om de hoeveelheid te storten afval te beperken.

Info: www.recupel.be

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials