Kiezen voor crowdlending of crowdfunding?

Financiering & Crowdfunding

Op zoek naar financiering voor uw onderneming? Opteert u vandaag dan voor crowdlending of crowdfunding, of toch maar voor de ouwe getrouwe bank? Wij vroegen het aan financieel analist en docent Pascal Paepen.

Wat is crowdfunding?

De historische vorm van crowdfunding is donatie, waarbij particulieren hun geld geven aan een goed doel of aan een project. Daarnaast ontstond crowdfunding via equity waarbij u via aandelen investeert in het kapitaal van een bedrijf, in het merendeel van de gevallen een starter of een jong bedrijf. De jongste vorm is crowdlending waarbij u rechtstreeks geld gaat uitlenen aan een bedrijf.

Concurrentie voor de banken?

Pascal Paepen: “Hetgeen uitgeleend wordt door crowdfunding en -lending vormt maar een klein percentage van wat de financiële sector uitleent aan bedrijven. De cijfers van Febelfin tonen aan dat de bedragen die de Belgische banken uitlenen fenomenaal zijn. Eind juni 2017 stond er volgens Febelfin in ons land een recordbedrag van 145 miljard euro aan ondernemingskredieten uit. De bank zorgt meestal ook voor relatief goedkoop krediet. Volgens de Nationale Bank bedraagt de gemiddelde rente die een onderneming betaalt op bancair krediet 1,64%. Een bank weigert uiteraard ook al eens krediet. Crowdlending kan dan voor de onderneming een valabel alternatief zijn.”


Wat is het interessantst, crowdfunding of crowdlending? Wie investeert in Belgische start-ups met crowdfunding krijgt een vermindering tot 45% in de personenbelasting.

Pascal Paepen: “De ene belegger koopt graag aandelen aan, de andere houdt meer van obligaties, dat hangt af van het risico dat hij wil nemen en dat is voor iedere belegger anders. Wie een grotere risicoappetijt heeft, zal kiezen voor aandelen. Let wel goed op zodat u weet wat u aankoopt, want soms worden notes (samengestelde beleggingsproducten, nvdr) uitgegeven bij crowdfunding, en geen aandelen. Neem daarom zeker de prospectus door. Het is logisch, en juridisch is dat ook zo, dat geld uitlenen minder risico inhoudt, maar ook hier moet u oppassen. Als het fout gaat, gaat u ook ingeval van een lening die u verstrekt heeft, veel geld verliezen. In dat opzicht zou u voor aandelen kunnen opteren omdat u een deel fiscaal kan recupereren.”

“Maar hier dien ik toch weer een kanttekening te plaatsen. Het is al vaker gebeurd dat u bij crowdfunding net uitgekocht wordt door de grote aandeelhouder. U bent dus minder goed beschermd dan wanneer u beursgenoteerde aandelen of obligaties van grote bedrijven koopt op de kapitaalmarkt. Op de beurs wordt u ook beloond wanneer het goed gaat met een bedrijf. Bij crowdfunding is dat meestal niet zo en de aandelen zijn ook niet zo liquide. Ik vraag me af of de prijs die u krijgt voor uw aandelen wel de correcte prijs is. Een beurs zorgt ervoor dat er een correcte waardering is op de markt. Dat mist u wel bij crowdfunding omdat de liquiditeit beperkt is.”

“Ik moet wel zeggen dat ik verrast ben dat de Belgische overheid fiscaal zo vriendelijk is voor crowdfunding. Ik vraag me eerlijk gezegd af of dat zo nodig is. Ik zou liever zien dat de overheid zich bezig houdt met het informeren van mensen en ze ertoe aanzet om wat meer risico te nemen. Wij Belgen zitten immers op een gigantische berg spaargeld…”


Bedrijven die op zoek zijn naar (risico)kapitaal en niet terecht kunnen bij de bank. Waarvoor opteren zij best?

Pascal Paepen: “Dat hangt er een beetje vanaf. Als u vindt dat u veel tijd en moeite in uw zaak hebt gestopt en als u zo goed als zeker bent dat het gaat lukken, dan zal u wellicht eerder voor crowdlending kiezen. U weet in dat geval op voorhand wat u precies verliest, namelijk het percentage van de intrest die u betaalt. Wil u uw risico meer delen en weet u nog niet echt of uw onderneming zal slagen, dan opteert u beter voor crowdfunding. U zal uw winst moeten delen met anderen, maar ook uw risico is meer gedeeld.”

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials