Het verloren anderhalf decennium

Finance

Vaak wordt gesproken over het verloren decennium voor de aandelenbeleggers. Het eerste decennium van de 21e eeuw heeft in zijn totaliteit weinig plezier gebracht voor wie in aandelen heeft belegd. Na de recente beursdaling is de situatie zo mogelijk nog extremer geworden. Op dit ogenblik blijkt de Eurostoxx50, de index van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone, op hetzelfde niveau zijn aanbeland als in ... 1997. Is dit nog rationeel te verklaren? Hebben de beursgenoteerde bedrijven de laatste 15 jaar geen winsten gemaakt, geen toegevoegde waarde gecreëerd, geen dividenden uitgekeerd?

Het is een extreem moeilijke oefening om te proberen de kantelpunten te voorspellen. Het is pas nadat het jaar 2000 voorbij was, dat we allen wisten dat de trend gekeerd was. Toch is het niveau van 2.000 punten al twee keer (in 2003 en in 2009) het bodempunt voor de Eurstoxx50 geweest. Maken deze 2.000 punten opnieuw de bodem uit? Ook al zullen we dit opnieuw pas na verloop van tijd kunnen bevestigen, toch zijn er volgens ons een aantal redenen om aan te nemen dat de bodem hier opnieuw ligt. Uiteraard eerst en vooral de waardering van de aandelen. De gemiddelde koers/winstverhouding van de aandelen in de Eurostoxx50 is gedaald tot minder dan 10 ! Het lijkt dus wel erg onwaarschijnlijk dat we nog eens een verloren decennium zullen meemaken want in principe zullen deze bedrijven aan gelijkblijvende winstcijfers zich binnen 10 jaar volledig terugbetaald hebben.

Nu wringt het schoentje uiteraard bij deze winstcijfers. De koersen zijn zo extreem laag omdat vele beleggers vrezen dat we als gevolg van bezuinigingen door de overheden, mogelijke wanbetalingen van bepaalde landen, banken die misschien kopje onder gaan, helemaal geen bedrijfswinsten zullen zien de volgende jaren. Bij Merit Capital willen we geenszins al deze problemen aan de kant schuiven, maar we zijn ervan overtuigd dat er zich in de loop van de volgende maanden toch een evenwicht zal vormen waarbij er opnieuw aandacht zal komen voor de kracht van de bedrijven die vaak wel over veel cash beschikken, die producten maken die wereldwijd afzet vinden, die creativiteit aan de dag leggen om nieuwe markten te ontdekken, nieuwe producten te maken. 

Waar er in het jaar 2000 te veel geloof was in de vooruitgang en de beurskoersen als gevolg van dit optimisme veel te hoog waren doorgestegen, is er anno 2011 veel te weinig geloof in de toekomst met veel te lage beurskoersen tot gevolg. Binnen enkele jaren zullen velen ongetwijfeld tot de conclusie komen dat ze deze unieke opportuniteit aan zich hebben laten voorbijgaan! 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials