Het Nieuwe Werken

HR

In 2015 stonden we een spectaculaire 607 uur in de file. Als we flexibel omspringen met de klassieke werkomgeving kunnen we beletten dat er heel wat uren verloren gaan met ‘stilstaan’.

De hype voorbij

We moeten wel voorbij de hype kijken. Het concept gaat namelijk veel verder dan alleen de discussie over thuiswerken. Tijd om naar de essentie van het verhaal te kijken: wat zijn de drijfveren van medewerkers? In welke context presteren zij het best? Flexibel werken heeft namelijk voor iedereen een andere, individuele invulling. Eenmaal werkgevers ontcijferd hebben wat de belangrijkste drijfveren van hun personeel zijn, kunnen ze hiermee concreet aan de slag om een nieuwe werkomgeving te bouwen die voor iedereen de nodige flexibiliteit aanbiedt.

Het ‘hoe’ als grootste uitdaging

Met 83% (flexibiliteit qua arbeidstijd) en 68% (flexibiliteit qua arbeidsplaats) van de werknemers die hiervoor kiezen (Talentometer Acerta) is het concept enorm populair bij hen. Maar natuurlijk is het concept vooral een uitdaging voor werkgevers. Uit ons Spiegelonderzoek bij werkgevers blijkt in elk geval dat ze weten hoe belangrijk tijds- en plaatsonafhankelijk werken voor hun werknemers is (respectievelijk 75 en 50%). Flexibel werken vraagt wel veel vertrouwen van leidinggevenden, die het klassieke ‘hoe’ achter zich moeten laten, en enkel nog het kader scheppen waarin een bepaalde opdracht moet uitgevoerd worden.. En dat is volgens mij de grootste uitdaging naar de toekomst toe. Toch is het tegemoet komen aan die verschillende gewenste werkvormen volgens mij het model de toekomst. Werknemers identificeren zelf in welke atmosfeer ze het best presteren.. Omdat ze zelf mee kunnen bepalen op welke manier ze hun job uitoefenen, stijgt hun engagement. En er wordt geluisterd naar hun drijfveren waardoor je hun duurzame inzetbaarheid verhoogt. Werkgevers die flexibiliteit aanbieden, mogen wat mij betreft diezelfde flexibiliteit eisen van hun werknemer, en vice versa. Het is dus een situatie waar iedereen op lange termijn gelukkiger van wordt.

Kantelmoment

Je kan je dus afvragen of 2016 een kantelmoment wordt voor variaties in de werkcontext. Ik hoop alvast van wel. Er wordt gezegd dat we in 2030 met z’n allen elke dag nog een halfuur langer in de file zullen staan. Is dit geen prima aanleiding voor actie?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials