anr-banner.gif

Belg snakt naar digitale bijscholing

IT

67 procent van de Belgen is ervan overtuigd dat zij zonder bijscholing onvoldoende voorbereid zijn voor de jobs van morgen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd bij 1.020 landgenoten en 1.004 Nederlanders in opdracht van Salesforce.

Ongeveer 30 procent van de Belgen vreest nu al over onvoldoende technische vaardigheden te beschikken en 67 procent is ervan overtuigd dat zij zonder bijscholing onvoldoende voorbereid zijn voor de jobs van morgen. Hoewel België op Europees niveau flink achterop hinkt wat betreft het levenslang bijscholen, toont het onderzoek dus aan dat het besef voor het belang van extra opleiding groeit.

Enkele cijfers (België)

•             27 procent van de ondervraagden vreest momenteel voor zijn baan omwille van digitale transformatie.

•             Ruim 66% van de Belgen legt de verantwoordelijkheid voor extra opleidingen bij zijn werkgever. Bijna de helft (47,7%) is van mening dat de overheid hierin een leidende rol moet spelen.

•             66 procent is tevreden over de bijdrage die werkgevers vandaag al leveren. Over universiteiten is 60 procent positief en iets meer dan de helft vindt de bijdrage van IT-bedrijven waardevol.

Opvallende regionale verschillen

Er zijn enkele duidelijke regionale verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië.

•             Vlamingen willen vooral ‘gemiddelde’ digitale vaardigheden verwerven (zoals bijkomende ervaring met CRM-systemen), terwijl Walen graag ‘zware’ digitale skills bijleren (zoals programmeren en coderen).

•             Vlamingen houden erg vast aan traditionele lesmethodes (68 procent), terwijl Walen meer open staan voor flexibele digitale cursussen (50 procent).

Nederlanders zijn beter voorbereid

•             82 procent van de Nederlanders vindt dat het bedrijf waar ze werken hen de nodige opleidingen moet aanbieden om hun skillset relevant te houden. In België deelt slechts 66 procent die mening. 

•             Belgen zijn pessimistischer over hun onderwijssysteem. 53 procent vindt het onderwijs onvoldoende aangepast om jongeren voor te bereiden om het werk van morgen, tegenover 39 procent van de Nederlanders.

•             17 procent van de Nederlanders denkt dat zijn of haar baan binnen tien jaar niet meer zal bestaan. Belgen schatten de situatie minder rooskleurig in: 27 procent verwacht dat zijn of haar job binnen een decennium verdwenen is.

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials