Brandmuur?

IT

Als je op de hoogste verdieping van een hoge kantoorbuilding in een stad staat en je kijkt over de daken van de hele oude huizen dan kun je iets eigenaardig vaststellen. Tussen de verschillende daken loopt de tussenmuur vaak iets hoger door dan het dak. Dat is niet om het regenwater van het dak te verzamelen in je eigen goot. De bedoeling is om in geval van brand de vuurhaard niet te laten overslaan van het gebouw van de buren naar jou. En andersom!

Daar wil ik het deze keer even over hebben. Een brandmuur in IT is een firewall. En net als een brandmuur hout de firewall twee omgevingen gecontroleerd uit elkaar. Een tussenmuur kan wel doorgangen hebben. Maar vaak hebben die ook een brand-werende deur. Zo ook bij de firewall. De doorgangen worden gecontroleerd en sommige deuren (poorten) kunnen open en andere zijn op slot.

Firewalls helpen je om ervoor te zorgen dat ongewenste bezoekers niet binnen kunnen.  Dat weten de meeste mensen wel. Een firewall beschermt ook ongeoorloofd naar buiten treden vanuit je organisatie. Je kunt er het surfgedrag mee sturen, buitensturen van data aan banden leggen, … In de huidge tijd van mobiel werken en overal aan je data aankunnen, is deze dreiging minstens even gevaarlijk als die van de inbrekers. Gebruikers nemen vaak goed bedoeld data naar buiten op smartphones, tablets, laptops of halen ze buiten via een inbelconnectie.

Om goed in het gebouw te kunnen werken is het dus van groot belang om vooraf goed af te spreken welke tussen deuren en buitendeuren open moeten kunnen en welke toe mogen of moeten blijven. Hoe meer er gesloten zijn, hoe minder risico. Hoe meer er gesloten zijn, hoe moeilijker om vlot van het ene gebouw naar het andere te kunnen gaan. Een doordachte en voortdurende evenwichtsoefening tussen veiligheid en gebruiksgemak is noodzakelijk om tot een gezond compromis te komen.

En dan staat alles eindelijk op punt. Inbrekers zijn echter creatief en vinden steeds nieuwe manieren om binnen te geraken. Daarom is een firewall maar efficiënt als je de detectie van de inbraakpatronen ook permanent up to date houdt. Een upodate contract is dus een must.

Met een contract is dus alles gedekt, denk je dan. Ook gebruikers zijn creatief. Vaak met goede bedoelingen en om vlotter te kunnen werken, nemen ze gevoelige informatie mee naar buiten. Om dit op te volgen is het belangrijk om na het invoeren van gezonde regels een waakzaam oog op de werkvloer te houden. Betrek je medewekers hierbij en leg hen uit  dat het geen gebrek aan vertrouwebn is maar een  bescherming van het bedrijf en van huin werkgelegenheid. Als je draagvlak creëert, zorgen jullie samen voor een blijvende veilge werkomgeving.

Mogen wij je daarbij helpen? Graag!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials