Ook Europa raadt tax shift aan

Fiscaal recht

Er is nogal wat heisa (en na-ijver?) ontstaan toen succesrijke zakenlui hun bedrijf lucratief konden verkopen en op deze verkoop (zogezegd) persoonlijk geen bijkomende belasting moesten betalen, volledig conform met de regelgeving. Toch jammer dat zakenlui die een goedlopend bedrijf uitbouwen, voor een groeiende tewerkstelling zorgen, zo door de vakbonden en de publieke opinie op de hielen gezeten worden. Er zijn (Belgische) voetballers – en het is hen gegund – die tot 200.000 euro per week verdienen en die door dezelfde lieden als helden vereerd worden.

Vooral de vakbonden drongen en dringen aan om een vermogensbelasting in te voeren. Het ziet er ook naar uit dat zij deels hun slag zullen thuis halen, nu ook Europa een tax shift noodzakelijk acht. Eurocommissaris voor Werk, Marianne Thyssen deelde dit onlangs mee dat België bijkomende inspanningen moet doen voor een tax shift.

Maar wat is een tax shift feitelijk?

Tax shift is een verandering in taxatie waardoor bestaande taksen verlaagd worden en andere taksen ingevoerd worden, zodat de eindbalans in evenwicht blijft. Als er in het kader van een tax shift bijvoorbeeld een vermogensbelasting ingevoerd wordt die hoger is dan wat vandaag bestaat, dan wordt tegelijk een andere belasting verminderd.

Michel Maus (fiscaal expert): “Er zijn meerdere manieren om zo’n tax shift door te voeren. Bij de vermogensbelasting wordt er belasting geheven op het globale vermogen van iemand. Bij de vermogensbelasting gaat het om een belasting op het rendement, de opbrengst van een vermogen. Maar je kan bijvoorbeeld ook de consumptie meer gaan belasten, door bijvoorbeeld de btw te verhogen. Tot slot kan ons land meer doen om ecofiscaliteit te belasten, want ook daar scoren we nu nog erg slecht. Je kan bijvoorbeeld plastic wegwerpverpakkingen zwaarder gaan taxeren of PET-flessen en andere niet-recycleerbare producten.”

In de VS werd tax shift reeds in 1986 – door president Ronald Reagan – ingevoerd. Daar werd geoordeeld: inkomen is inkomen, waar het ook vandaan komt. Zo wordt iedereen evenwichtig belast.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials