Tax shift in klare taal

Fiscaal recht

De federale regering zet de vernieuwde tax shift om in wetgeving en uitvoeringsbesluiten. De vernieuwde tax shift omvat een groter pakket van maatregelen.

Een tax shift is – zoals het woord het zegt – een verschuiving van belastingen. Om de lasten op arbeid te kunnen verlagen zijn er inkomsten nodig, anders zou de begroting ontsporen. De inkomsten worden gehaald uit belastingen die de groei van de economie minder verstoren, zoals belastingen op milieuvervuiling of ongezonde producten en belastingen op consumptiegoederen. In de tax shift zitten ook een aantal maatregelen die de rechtvaardigheid van deze belastingen verhogen, zoals de zogenaamde Kaaimantaks, de bankentaks, de diamanttaks, de hogere roerende voorheffing en de opgedreven strijd tegen fiscale fraude. Over al deze veranderingen vindt u specifiek informatie in dit hoofdstuk onder aparte noemers.

Belastingverlaging

Maar tax shift is meer dan gewoon een verschuiving. Volgens de regering is het een belastingverlaging. Dar komt doordat een stuk van de tax shift gefinancierd wordt met besparingen op de overheid zelf. Door de overheid efficiënter te laten werken, wordt er geld uitgespaard, geld dat gebruikt wordt om de belastingbesparingen te betalen. De belastingverlagingen zijn altijd groter dan de nieuwe inkomsten voor de staat die er tegenover staan. De tax shift verlaagt dus niet alleen belastingen voor burgers en bedrijven. Ook de totale druk en het overheidsbeslag nemen af.

Impact voor werknemers

Vanaf aanslagjaar 2017 (inkomsten van 2016) wordt de belastingschijf die vandaag aan 30 procent onderworpen is, geleidelijk aan afgebouwd om vanaf aanslagjaar 2019 §inkomsten 2018) volledig te verdwijnen. Zij wordt dan volledig opgenomen bij de schijf die tegen 25 procent belastbaar is. Ook de schijf van 45 procent zal verkleinen. Vanaf inkomstenjaar 2016

Website

De minister van Financiën heeft een website gemaakt waarop werknemers kunnen nagaan wat de impact van deze tax shift op hun nettoloon is. Je moet je brutoloon invoeren en dan krijg je een raming van hoeveel extra nettoloon je per maand krijgt. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn.

Info: http://mijntaxshift.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials