Vrije beroepen kunnen failliet gaan

Fiscaal recht

Ondernemen houdt risico’s in. Wie faalt heeft niet noodzakelijk slecht bestuurd. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (foto), die een hervorming voorstelt voor ondernemers in moeilijkheden om ze meer kansen te geven.

Alles zit verpakt in de nieuwe insolventiewetgeving die een uitbreiding kreeg van haar toepassingsgebied. Voortaan vallen ook de vrije beroepen (artsen, advocaten, architecten e.d.) hieronder. Samen met IBR en BIBF formuleerde IAB (Instituut voor Accountants en Belastingconsulenten) enkele voorstellen voor deze nieuwe wetgeving .

Nieuwe insolventiewetgeving

De regering heeft twee doelstellingen voor ogen bij de integratie van het insolventierecht in het Wetboek van Economisch Recht (WER):

• Alle insolventiewetgeving (faillissementsrecht en WCO) samenbrengen in het WER en beter op elkaar afstemmen

• Tweedekansondernemerschap bevorderen door de stigmatisering die gepard gaat met een faillissement, weg te werken.

Het toepassingsgebied wordt door de nieuwe regelgeving uitgebreid tot alle ondernemingen, dus ook de vrije beroepen. Met andere woorden: dokters, advocaten, architecten e.d. kunnen voortaan ook failliet gaan en kunnen ook rekenen op de beschermingsprocedures die voor ondernemingen bestaan.

Soepelere administratie

Verder wordt het minnelijk afbetalingsplan aantrekkelijker gemaakt doordat de schuldeiser de ontvangen bedragen niet meer hoeft terug te betalen aan de curator als een bedrijf in moeilijkheden alsnog failliet gaat.

Een belangrijke nieuwigheid is ook dat een ondernemer die in een faillissementsprocedure zit een nieuwe activiteit mag opstarten en het geld dat hij daarmee verdient moet niet aan de curator afgestaan worden.

Bedrijven die voortaan – van zodra deze nieuwe wet van toepassing is – failliet gaan, zullen de volledige faillissementsprocedure digitaal kunnen indienen en zullen zich niet meer naar de rechtbank moeten gaan voor het neerleggen van de boeken.

Minister Geens gaat zorgen dat er een centraal register komt voor solvabiliteit. Voor schuldeisers, leveranciers, banken, curatoren, griffies en rechtbanken komt daarmee ene einde aan de papiermolen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials