Uw onderneming is meer waard dan u denkt

Wetgeving

Meer dan 150.000 Europese octrooien werden aangevraagd in 2009 door bedrijven gevestigd in Europa, de VS, de nieuwe economische markten China en India! Octrooien spelen een steeds belangrijkere rol in onze kenniseconomie, zij omringen ons in het dagelijks leven in de iPhone®, Senseo®, de speculaaspasta van Lotus®. Laat u hierdoor echter niet afschrikken, het succesverhaal van de Drop Stop® oprolbare folie voor het schenken van wijn zonder knoeien, leert dat octrooien niet alleen voor high-tech uitvindingen bedoeld zijn.

Wat u kan octrooieren … nieuwe technologie, die inventief en industrieel toepasbaar is. Een nieuw product, zoals de Arboform® bio-afbreekbare kunststof op houtbasis gebruikt in speelgoed en auto-onderdelen, een nieuwe machine, een nieuw productie proces, een nieuw gebruik zoals het gebruik van een antibioticum voor het bevorderen van melkproductie bij dieren enz.  

Wat u kan doen met een octrooi … Kopiëren van uw producten en technologie verbieden en zo de commerciële markt van uw concurrenten inperken, licenties verlenen en daaruit inkomsten verwerven waar u niets voor moet doen, dat is wat u als houder van een octrooi kan doen. Zolang geen vervangende technologie voorhanden is, bepaalt u de verkoopprijs. Kortom, octrooien verhogen de aantrekkelijkheid van uw bedrijf voor investeerders en aandeelhouders.

Het is dus wezenlijk dat het octrooi u een echt monopolie biedt, dat het uw uitvinding zo ruim mogelijk beschermt. Begin er op tijd mee, zorg ervoor dat u niet onder tijdsdruk komt omdat u deelneemt aan een belangrijke tentoonstelling of omdat een klant per se uw product wil gebruiken. Want essentieel is dat u het octrooi aanvraagt vooraleer anderen weet hebben van uw uitvinding. Essentieel is ook dat u octrooi aanvraagt in alle landen waar u een commercieel belang hebt, en dat u alles juist doet, zoals de wet het voorschrijft. 

Zet een beslissende stap

 … naar het octrooieren van uw nieuwe technologie. Gevers adviseert u daarbij, van het begin tot het einde.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials