Wim Dries

200 ha relatief goedkope bedrijfsgrond is Genks grootste troef voor ondernemers

Bedrijfsbeheer

De komst van C-mine en Thor Park heeft de economische activiteit in Genk nieuw leven ingeblazen. Na de sluiting van de Ford-fabriek, die voor een catastrofe zorgde, is het aantal arbeidsplaatsen de jongste vier jaar met 4.000 gestegen tot 37.000.  “En onze ambitie is groot,” zegt burgemeester Wim Dries.  “Met de juiste stimulerende initiatieven in de maakindustrie en in de creatieve en energiesector willen we snel weer naar 40.000 arbeidsplaatsen.”

200 ha beschikbare bedrijfsterreinen waarvan 100 ha specifiek voor kmo’s

Burgemeester Wim Dries:  “Verdeeld over het Genkse grondgebied hebben we momenteel nog bijna 200 hectare beschikbaar als ruimte voor ondernemingen.  Een deel ervan is specifiek bedoeld voor grotere  Maar specifiek voor kmo’s hebben we nog een kleine 60 hectare in de aanbieding.  Onnodig te benadrukken dat een dergelijk grote oppervlakte uiteraard mogelijkheden biedt.“

Genk scoort met lage grondprijzen en ondernemersvriendelijke fiscaliteit

Wim Dries: “Niet alleen de beschikbaarheid van industrie- en kmo-grond is een troef, ook de relatief lage grondprijzen, die schommelen tussen 35 en 50 euro per vierkante meter, zijn een pluspunt, samen met de gunstige fiscaliteit van amper 850 opcentiemen die worden geheven op eigendom.  En dan is er nog onze zeer goede bereikbaarheid via de E313 en de E314, de aanwezigheid van een groot potentieel aan arbeidskrachten en een sterk uitgebouwde stedelijke dienst Economie met  zomaar eventjes 14 ambtenaren die klaar staan om starters en gevestigde waarden te ondersteunen.”

Genk zet in op maakeconomie, logistiek, metaal en bouw

Wim Dries: “We hebben de jongste jaren een aantal strategische sectoren sterk ondersteund. Zo werken we samen met de Limburgse ReconversieMaatschappij en Flanders Make aan de uitbouw van onze maakeconomie.  Verder hebben we sterk ingezet op de logistiek. Die is erg arbeidsintensief en zorgt voor 25 jobs per hectare.  De firma Essers creëert zelfs 28 à 29 jobs per hectare. Dat is bijzonder interessant voor ons publiek van laaggeschoolden die op zoek zijn naar uitvoerende jobs.  Ten slotte verdienen ook de metaal- en bouwsector onze aandacht.”

Genk

C-mine stimuleert  creatieve industrie                     

Wim Dries: “C-mine, gestart in 2013, stelt inmiddels in de creatieve sector 400 mensen tewerk, verdeeld over 35 à 40 bedrijfjes.  Zeker de combinatie met de Luca School of Arts, waar opleidingen worden gegeven met betrekking tot communicatie, gaming, multimediadesign en animatie, is erg vruchtbaar gebleken. De opleidingen trekken niet alleen cursisten aan, maar zorgen ook voor bijkomende  bedrijvigheid.”

Thor Park is thuishaven van energiesector en opleiding

Wim Dries: “Eenzelfde verhaal zien we in Thor Park. Sinds de start in 2013 zijn er 700 arbeidsplaatsen gecreëerd, waarvan een 300-tal  in het onderzoekscentrum EnergyVille. Het gaat hier om  een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekpartners KU Leuven, VITO, Imec en UHasselt. Zij  doen onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen.  Dankzij instellingen als Vito, Imec, EnergyVille en Flanders Make, die zich in Thor Park  hebben gevestigd, hebben we sterke spelers rond energie en maakeconomie in huis.”

Onderwijs en ondernemen gaan hand in hand

Wim Dries: “Ik geloof sterk in de samenwerking tussen onderwijs en ondernemen.  We hebben in Genk geen universiteit, maar we moeten de hogescholen weer binnenhalen.  Op de T2-campus, een samenwerking tussen Syntra, VDAB en  stad Genk, hebben we een unieke arbeidsgerichte campus uitgebouwd waar dagelijks 1 200 cursisten een opleiding volgen rond verwarming, koeling, ICT, elektriciteit, enz.   Op C-Mine en Thor Park hebben zich in 2017 naast de vele startende ondernemingen nog eens 60 bedrijfjes gevestigd.  Momenteel voelen we echter een zekere afkoeling.  Ik weet niet of de top bereikt is, maar het aantal aanvragen van nieuwe bedrijven om zich te vestigen is intussen wel ietsje gedaald.” 

Kerncijfers Genk

Trend werkgelegenheid Genk

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven