
Alle neuzen in dezelfde richting? You wish.
Van frustraties naar een heldere visie: dit team weet eindelijk waar het naartoe wil
De eerste stap was gezet. De frustraties waren helder, uitgesproken, en het team voelde zich lichter dan ooit tevoren. Maar Johan wist: alleen benoemen wat niet goed gaat, brengt je nog nergens. Tijd voor stap twee. Tijd om écht vooruit te kijken en een concreet doel neer te zetten.
Zo stond Johan een paar dagen later weer voor zijn team. Met een flipchart en een stift. En de eenvoudigste metafoor die hij kon bedenken. Een zeilboot, onderweg naar een eiland, badend in de zon.
Waar willen we écht heen?
"Vorige week hebben we onze frustraties benoemd," begon Johan. "Vandaag kijken we vooruit. Wat is ons eiland in de zon? Hoe ziet succes er voor ons uit?"
Even was het stil. Iedereen voelde het gewicht van de vraag. Dit ging verder dan frustraties benoemen, dit ging over een gedeeld doel—een visie voor de toekomst.
"Ik zou graag zien dat we meer vertrouwen in elkaar krijgen," zei Annelies plots. "Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook professioneel. Dat je zeker weet dat iedereen doet wat hij of zij belooft."
Johan knikte en schreef: Meer vertrouwen en duidelijke afspraken.
Nico vulde aan: "En ik wil dat we stoppen met telkens dezelfde fouten maken. We moeten leren van wat we doen. Als er iets misgaat, praat erover. Los het op, en zorg dat het de volgende keer beter gaat."
Weer noteerde Johan: Open cultuur waarin we leren van fouten.
Binnen een paar minuten stond het bord vol met heldere, concrete wensen. Niet langer abstract, maar tastbaar.

De kracht van een gedeelde roadmap
Johan keek naar de volle flipchart. "Goed, nu hebben we helder wat ons eiland is. Maar daar moeten we wel komen. Daarvoor hebben we een roadmap nodig, een duidelijk stappenplan. Anders blijft het bij mooie woorden."
Hij introduceerde het Momentum Board—een praktisch hulpmiddel om doelen te realiseren. "We hebben een lange weg te gaan," legde hij uit. "Daarom wil ik dat we die weg in stukken kappen. Zodat we stap voor stap dichter bij ons doel komen. Laat ons eerst al eens 10 dagen vooruit kijken. Wat kunnen we de komende 2 weken inplannen dat ons dichter bij ons doel brengt?”
Er ging een golf van energie door het team. Dit klonk haalbaar, tastbaar én realistisch.
Geen meerjarenplan, maar direct actie. Nice.
Van praten naar praktische actie
"Dus, wat kan jij de komende 10 dagen al doen om dichter bij ons eiland te komen?" vroeg Johan aan het team.
Annelies antwoordde meteen: "Ik wil eigenlijk alle deadlines terugbrengen naar 10 dagen. Grote deadlines opdelen in kleinere. Volgens mij is dat voor iedereen makkelijker om zich eraan te houden. Voor mezelf in elk geval wel."
Nico dacht even na en zei toen: "Ik wil regelmatig en kort evalueren. Wat ging goed, wat kan beter? Niet uitgebreid, maar gewoon 10 minuutjes. Elke week of zo? Dan leren we direct van wat we doen."
Johan zag hoe concreet het werd. Het team zag nu wat nodig was. Niet langer alleen frustraties, maar helderheid en richting.
Hij hing alle acties zichtbaar aan het Momentum Board. Zo ziet iedereen waar ze naartoe gaan en welke weg naar hun eiland leidt.
Over Oploscafé
Wannes De Loore biedt met Oploscafé teams de mogelijkheid om frustraties naar boven te brengen, én ze ook om te zetten in heel concrete acties. Laagdrempelige quick-wins om te beginnen, uitgewerkte trajecten op langere termijn. Met regelmatige reflectiemomenten, zodat je als team kan zien hoe ver je geraakt wanneer iedereen in dezelfde richting trekt.