Antwerpen biedt vruchtbare bodem voor vernieuwende concept stores en start- en scale-ups

Bedrijfsbeheer

Met jaarlijks meer dan 16 miljoen bezoekers in zijn winkelgebied noemt Antwerpen zich de shoppinghoofdstad van de lage landen.  Daarbij wordt graag verwezen naar de vele gevestigde waarden en de vernieuwende concept stores die in Antwerpen de ideale locatie zien om nieuwe producten en concepten uit te testen.. Wij vroegen burgemeester De Wever en schepen Koen Kennis naar nieuwe initiatieven om de ondernemerszin  in Antwerpen nog meer aan te wakkeren.

Antwerpen is open for business

Burgemeester Bart De Wever: “Antwerpen is open for business. Dat is geen holle slogan, maar hét basisprincipe voor ons stedelijk beleid. Met resultaat. Antwerpen is één van de meest innovatieve en aantrekkelijke business-steden. Dat erkende vorig jaar nog de Financial Times. Door onze strategische ligging, onze wereldhaven en onze positie als diamant- en modestad hebben we een bovendien een internationale uitstraling waardoor we een klasse hoger kunnen spelen dan ons inwonersaantal – op wereldschaal – doet vermoeden.  Antwerpen is een metropool op mensenmaat waar ondernemers een ideale omgeving vinden om nieuwe concepten en producten te testen.”

Lees ook: Antwerps stadsbestuur en IMEC experimenteren met Antwerp Smart Zone

Nieuwe infrastructuur voor retail

Koen Kennis: “Naast de bestaande shoppinggebieden, elk met zijn eigen beleving en sfeer, investeren zowel het stadsbestuur als de private sector momenteel in nieuwe retail-infrastructuur.  Er staan heel wat vastgoedprojecten in de steigers die ruimte zullen bieden aan winkelunits, hotels en belevingsconcepten. Voorbeelden zijn Antwerp Tower, Postgebouw Groenplaats, Belgacom Meir, Oudaan, … Op die manier worden in afgebakende winkelgebieden kansen gecreëerd voor retail en horeca, en wordt een overaanbod en uitwaaiering van kleinhandel tegengegaan.”

Antwerpen stimuleert ondernemen met minder regels

Ondernemers willen hun creativiteit kunnen botvieren en daarbij niet te veel beknot worden door regeltjes. Volgens burgemeester Bart De Wever zijn ze daarvoor in Antwerpen aan het juiste adres.

Bart De Wever: “Ondernemers kunnen in Antwerpen rekenen op een ondernemingsvriendelijk bestuur dat stevig inzet op het vereenvoudigen en verlagen van de belastingen, op digitalisering en op een hecht netwerk van sectorfederaties en zelfstandigen.”

Schepen Koen Kennis: “Momenteel loopt er een project ‘Ondernemen volgens minder regels’, dat het voor starters eenvoudiger moet maken. Elke startende ondernemer kan een gesprek van een uur aanvragen om knelpunten te bespreken, iets wat positief onthaald wordt. Bovendien hebben we diverse taksen afgeschaft of vereenvoudigd.  Wie een zaak start met een oppervlakte van minder dan 50m² hoeft zelfs geen vestigingstaks te betalen.”

Ecosysteem voor start-ups en scale-ups onder de loep

Koen Kennis: “Uit de studie ‘Digitale groeibedrijven’ blijkt dat het ecosysteem voor start-ups en scale-ups de afgelopen jaren zeer sterk gegroeid is. Het aantal ondernemingen in deze groep is sinds 2012 met 123% gegroeid. Het kapitaal dat werd opgehaald is met 807% gestegen.  Er ligt dan ook een belangrijke opportuniteit in het laten doorgroeien van start-ups naar scale-ups.”

Antwerpen stimuleert startups met innovation vouchers

Koen Kennis: “In dat doorgroeitraject leggen we veel nadruk op de internationalisering van startups. We leveren al langer innovation vouchers. Het is een premie voor bedrijven die deelnemen aan internationale missies of beurzen. We hebben een samenwerking met B-DNA waardoor we een aantal startups kantoorruimte kunnen aanbieden in Singapore. En we hebben net een akkoord afgesloten  met een accelerator in München waardoor we lokale startups een programma kunnen laten lopen in München.”

Co-working en co-venturing is hot in Antwerpen

Koen Kennis: “Tal van private en gemengde initiatieven in Antwerpen zijn erop gericht innovatieve starters te helpen groeien door onder meer ruimte voor co-working en co-venturing aan te bieden. We hebben het hier over StartupVillage, voor digitale start-ups en scale-ups, The Beacon, met focus op IoT, BlueHealth Innovation Center, BlueChem, Blue_App en NxtPort, een open dataplatform van bedrijven in de haven.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven