Stadswinkel Dendermonde

Dendermonde investeert in kernwinkelgebied, zonder de baanwinkels te vergeten

Bedrijfsbeheer

De handelsactiviteiten in Dendermonde situeren zich enerzijds in het stadscentrum, waar zo’n 400 winkels gevestigd zijn. Anderzijds zijn er de grotere baanwinkels langs de Mechelse Steenweg. Voor burgemeester Piet Buyse moeten beide partijen in Dendermonde voldoende kansen krijgen. Belangrijk daarbij is het aanbod van parkeerplaatsen en de ruimtelijke infrastructuur die van Dendermonde een aantrekkelijke winkelstad moet maken.

Baanwinkels hebben hun plaats in Dendermonde

Piet Buyse: “Een mooi winkelaanbod in het centrum is interessant, maar er zijn altijd winkels die een grote bedrijfsoppervlakte nodig hebben, die we in het stadscentrum niet kunnen bieden. De Mechelse Steenweg biedt voor Dendermonde dan een oplossing. Mochten we op die locatie baanwinkels verbieden, dan zouden de mensen ze elders gaan zoeken. Langs de A12 bijvoorbeeld. Op een boogscheut hiervandaan.”

We willen het kernwinkelgebied beter afbakenen

Piet Buyse: “We hadden in ons structuurplan opgenomen om het kernwinkelgebied te vergroten en de circuits ruimer te maken. Intussen hebben we geleerd – ook van gesprekken met Unizo – dat we het winkelareaal beter zouden verkleinen en het winkelaanbod centraliseren tussen de Grote Markt en het Heldenplein met daarin de Oude Vest en de Vlasmarkt. Dat gebied moeten we kwaliteitsvol inrichten zodat we er ook kwaliteitsvolle winkels krijgen. Als je het winkelgebied heel groot maakt, krijg je al snel een aantal gaten. Voor wie komt wandelen en winkelen is dat echt niet aangenaam.”

Leegstand niet problematisch in Dendermonde

Als we burgemeester Piet Buyse vragen naar leegstand van handelspanden in zijn gemeente is hij duidelijk. “De leegstand is zeker niet problematisch. Als er handelspanden vrij komen, worden ze vaak snel ingevuld door nieuwe bedrijven uit de dienstensector. Ik denk hierbij aan uitzendkantoren, dienstenchequebedrijven of allerhande pop-up. Het belangrijkste is dat de etalages niet te lang leeg blijven, want dat gaat ten koste van de beleving in een stad. Dendermonde kan nog wat nieuwe  winkels gebruiken, maar het is de vraag of de stad dat moet doen. Wij zijn momenteel alvast niet actief op zoek. Andere partijen zullen daarin het voortouw nemen. Uplace bijvoorbeeld.”

Stadshuis Dendermonde

Uplace investeert in oude Abdijschool

Intussen heeft Uplace, de vastgoedgroep van zakenman en Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe een enorm groot bouwproject gepland in het centrum van de stad. De groep kocht vorig jaar de oude Abdijschool-site. Het gaat om een bijzonder groot gebied tussen de Oude Vest en de Dijkstraat, in het hart van de stad.

Piet Buyse: "Uplace heeft ervaring met dit soort zaken. Zij hebben voldoende contacten met ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe vestigingsplaatsen voor hun economische activiteit. Als zij hun portfolio van contacten aanspreken zullen er snel nieuwe winkels bijkomen.”

Handelaars moeten mee nadenken over het upgraden van Dendermonde als handelsstad

Ondernemers zijn vaak op zoek naar een geschikte vestigingsplaats. Als die dan nog gelegen is in een aantrekkelijke omgeving is de pret eens zo groot.

Piet Buyse: “We nodigen de ondernemers in onze stad uit om mee na te denken over manieren om van Dendermonde een nog aantrekkelijker stad te maken om te komen winkelen. We moeten daarom de kwaliteit van het kernwinkelgebied ook upgraden. Dat kan met diverse infrastructuurwerken.”

Autovrij centrum is niks voor Dendermonde

Piet Buyse: “Het kernwinkelgebied aantrekkelijker maken betekent niet noodzakelijk dat het stadscentrum autovrij moet zijn. De eigenheid van ons stratenplan en het gebrek aan ringlaan laten dat trouwens niet toe. Om de parkeermogelijkheden wat uit te breiden hebben we een overeenkomst afgesloten om 175 parkeerplaatsen, die zich bevinden op twee ondergrondse verdiepingen onder een flatgebouw te gaan gebruiken als openbare parking. Die parkeerplaatsen zouden aanvankelijk te koop worden aangeboden aan de eigenaars van de appartementen, maar dat blijkt niet zo vlot te verlopen. Waarom zouden wij opteren voor een nieuwe parkeergebouw als het in het centrum al parkeerplaatsen leeg staan.”

Kerncijfers Dendermonde

Trend werkgelegenheid Dendermonde

Top 8 activiteiten starters 2019 Dendermonde

Emigratie Immigratie Dendermonde

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven