leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Een ongebonden ziekenfonds met een Vlaamse pet: de unieke positie van het VNZ

Bedrijfsbeheer

De twintigste verjaardag van KMOinsider verbleekt enigszins naast de respectabele leeftijd van het VNZ. De krasse eeuwling blies in 2016 honderd kaarsjes uit en verkeert meer dan ooit in blakende gezondheid. En gezondheid blijft uiteraard het speerpunt van het beleid, samen met een Vlaamse verankering en neutraliteit. Algemeen directeur én begeesterd boegbeeld Jürgen Constandt vertelt enthousiast over ‘zijn’ ziekenfonds.

Speel het spel fair en maak gezondheidszorg communautair

“In de naamkeuze van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds dekt de vlag écht de lading. Als ziekenfonds zijn we overtuigd Vlaams, bewust neutraal én verrassend voordelig en sociaal.
Die Vlaamse visie is een rode draad doorheen heel onze geschiedenis en onze aanpak.
Enerzijds richt onze visie zich op duurzame doelstellingen met een blijvende impact. Zo pleiten we ervoor om de gezondheidszorg toe te wijzen aan de deelstaten. Die communautaire keuze stuit op hardnekkig verzet ten zuiden van de taalgrens. Voorlopig ontbreekt het aan politieke moed om die faire én belangrijke beslissing door te drukken. Elke Vlaamsgezinde kan evenwel zelf actie ondernemen en persoonlijke pressie uitoefenen. Iedere keuze vóór het VNZ is een substantiële stap in de goede richting. Met 25 nieuwe leden per dag zetten we niet gewoon stappen maar maken we sprongen!
Anderzijds vertaalt die visie zich -soms zelfs vrij letterlijk- ook in pragmatische, praktische punten. Wie ons telefonisch contacteert krijgt geen complex keuzemenu in talloze talen, maar wordt snel en persoonlijk in het Nederlands geholpen.”

Neutraal én sociaal: een tandem troeven in het VNZ-verhaal

“Het VNZ is een buitenbeentje in de wereld van de ziekenfondsen. We zijn zeer bewust niet gebonden aan enige politieke strekking of zorginstelling, maar verbonden met onze leden en onze visie. In die visie zijn we resoluut voor een sterke Vlaamse sociale zekerheid en tegen privatisering. Onze vrijheid beperkt zich niet tot het ideologische luik. Het VNZ heeft geen enkele financiële inbreng noch belang bij welke zorgverstrekker dan ook. Op die manier garanderen we maximale therapeutische vrijheid en volledig vrije keuze van zorgverstrekker. Een sterke sociale reflex sterkt ons in de oprechte overtuiging dat gezondheidszorg voor allen bereikbaar moet zijn en dus door allen moet gedragen worden. Overheidsmatige ondersteuning is daarbij noodzakelijk. Die coördinatie op communautair niveau organiseren is dé manier om een gelijke spreiding van lasten en lusten te garanderen. Met die unieke mix van Vlaams, neutraal en sociaal, schrijven we al meer dan honderd jaar aan ons verhaal. Met een steeds bredere basis en een verrassend voordelig dienstenpakket, zijn we klaar voor een toekomstbestendige transitie. Veranderen van ziekenfonds is trouwens heel eenvoudig via vnz.be of 015 28 90 90.”

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials