Een onverwacht cadeau is altijd leuk, maar wat zit erin? Agoria-directeur Steukers over de Brexit

Bedrijfsbeheer

“Een onverwacht kerstcadeau krijgen is altijd leuk, maar laat ons focussen op wat in de verpakking zit, niet op de strik rond dit cadeau”, zegt Agoria-directeur Bart Steukers, als reactie op het handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Bart Steukers, vanaf 1 april 2021 CEO van technologiefederatie Agoria, is opgelucht na het langverwachte handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. “Technologische producten dreigden in afwezigheid van een akkoord tussen de 2 en de 16 procent duurder te worden door de invoering van de maximale tarieven die vastgelegd liggen in de akkoorden van de Wereldhandelsorganisatie. De impact daarvan zou behoorlijk ingrijpend geweest zijn. Dat scenario hebben we gelukkig vermeden, maar waakzaamheid blijft geboden.”

Oproep tot verdere ondersteuning

“Er komt nu ongetwijfeld een periode van aanpassing. Een vrijhandelsakkoord neemt de nieuwe douaneformaliteiten niet weg en er zullen fouten gemaakt worden tegen de nieuwe regels. Daarom roepen wij de overheden op mee te blijven werken met het bedrijfsleven en empathisch op te treden voor die bedrijven die ter goeder trouw toch fouten begaan in de eerste maanden van 2021”, zegt Bart Steukers.

“De duidelijkheid die er nu is, laat toe de toekomst voor te bereiden. Onmiddellijk na het eerste referendum is de uitvoer van Belgische technologische goederen en -diensten naar het Verenigd Koninkrijk merkbaar gedaald. Ook de invoer uit het Verenigde Koninkrijk heeft dezelfde trend gevolgd. Nu de weg vooruit duidelijk is, kunnen bedrijven zich écht aanpassen aan de nieuwe realiteit”, vindt Bart Steukers.

Wat met de oorsprongsregels?

Toch merkt Steukers op dat de hoofdstukken en de annexen over de oorsprongsregels voor de technologische industrie nog een aanzienlijke ingrijpende impact kunnen hebben. Als de oorsprongsregels tegenvallen, moeten waardeketens aangepast worden om preferentieel (aan 0 %) te kunnen blijven handel drijven. De kosten kunnen nog steeds in de miljoenen oplopen indien waardeketens op korte termijn tijdelijk dan wel voor altijd dienen aangepast te worden.

Bedrijven zijn voorbereid, maar het werk is nog niet af

Bart Steukers: “Agoria heeft haar 2.000 leden de voorbije jaren maximaal proberen voor te bereiden op het worst case scenario, een Brexit zonder handelsakkoord. Wij zijn er immers steeds van overtuigd geweest dat wij niets aan het toeval mochten overlaten. Wij prijzen ons gelukkig dat wij deze inspanning hebben geleverd. Echter, het werk is niet af. Na de voorbereiding begint nu het proces van mitigatie en adaptatie aan de nieuwe realiteit. Er zal veel pragmatisme vereist zijn, niet in het minst op het vlak van douane en belastingen.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials