leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Eerste alcoholpoli van ons land in de startblokken

Bedrijfsbeheer

Guido Van Hal, professor huisartsgeneeskunde en bevolkingsgezondheid aan de UAntwerpen is de drijvende kracht achter de eerste alcoholpoli die rond deze tijd in ons land van start gaat. Een alcoholpoli behandelt jongeren die met een alcoholintoxicatie op spoed belanden. (foto copyright: Olivier Pirard)

Overmatig alcoholgebruik bij jongeren

“Zo’n tien jaar geleden slaakten de spoeddiensten een noodkreet. Ze hadden de indruk dat plots veel meer minderjarigen met een alcoholintoxicatie al dan niet bewusteloos op onze spoeddiensten belandden”, vertelt de professor. “Het was ons op dat moment niet meteen mogelijk om die indruk te objectiveren, maar de bepalingen van de alcoholconcentraties in het bloed die we via de ziekteverzekeringsmaatschappijen doorkregen toonden wel aan dat er een probleem was.”

Ernst van de alcoholintoxicatie?

De bepalingen van de concentraties alcohol in het bloed vertellen echter niets over de ernst van de alcoholintoxicatie en bieden de onderzoekers ook geen gegevens over de achtergrond van de minderjarige, het soort alcohol dat hij of zij gebruikt had, de context waarin de alcohol geconsumeerd werd,…

Nederlandse alcoholpoli’s boeken goede resultaten

“In ons land worden deze jongeren enkel medisch opgelapt en doorgestuurd om dan misschien binnen een aantal weken opnieuw op de spoeddienst te verschijnen. Bij onze noorderburen zijn er vandaag, onder leiding van professor Nico van der Lely, 12 alcoholpoli’s actief. Een minderjarige die geïntoxiceerd wordt binnengebracht wordt in het zogenaamde ‘gouden uur’, het eerste uur nadat hij uit zijn roes ontwaakt, voor een laptop gezet voor een interactief programma over alcohol en alcoholgebruik. Tijdens dat eerste uur is de jongere het meest gevoelig voor dat soort informatie. Ook de ouders worden bij dit traject betrokken en er wordt ook een kinderpsycholoog bijgehaald. Na een maand of twee volgt dan een follow-up onderzoek. In Nederland blijkt herval zo goed als tot nul herleid.”

Financiering alcoholpoli’s

Guido Van Hal begon een zoektocht naar financiering, maar dat was aanvankelijk geen succes: “We hebben dan het geluk gehad dat we van vanuit het ziekenhuis in Delft waar professor van der Lely als pediater werkt een financiering gekregen hebben voor een leerstoel aan onze universiteit. De voorbereidingen zijn ondertussen zo goed als afgerond. De eerste alcoholpoli wordt in Antwerpen opgezet. De bedoeling is om het project vervolgens over heel Vlaanderen uit te rollen.”

“De hersenen zijn op 16-jarige leeftijd veel gevoeliger voor de schadelijke effecten.”

Dat er steeds meer bieren met 0% of een laag alcoholprocentvolume op de markt komen, is voor professor Van Hal een goede evolutie. Hoe beter ze worden van kwaliteit, hoe meer ze gaan geconsumeerd worden, vindt hij. Wat de verkoop van bier aan de jeugd betreft, is hij voorstander om de leeftijdsgrens van het verbod op de verkoop van bier op te trekken naar 18 jaar: “De hersenen zijn op 16-jarige leeftijd veel gevoeliger voor de schadelijke effecten. In Nederland werd de leeftijd in 2014 met positief gevolg van 16 naar 18 jaar gebracht. Die discussie zou ik in ons land graag op gang brengen.”

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials