leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Exporteren naar Zwitserland: Flanders Investment & Trade zet je op weg

Zwitserland spreekt tot de verbeelding met zijn innovatiekracht en kapitaalkrachtige consumenten. Maar voor Vlaamse bedrijven die exporteren naar Zwitserland is het vooral ‘derde land’ in het hart van de EU. Paul Vanoverloop, Vlaamse Economische Vertegenwoordiger (VLEV) voor Flanders Investment & Trade in Zürich, en Pieter De Maeght, technologieattaché digital en health tech voor de DACH-regio, laten hun licht schijnen over deze intrigerende markt.

Zwitserland: eiland in Europa

“Zelfs na de coronaperiode en in de huidige onzekere context blijft de Zwitserse economie ‘rock solid’”, steekt Paul Vanoverloop van wal. “Zo tekende het Zwitserse bbp vorig jaar 3,5% groei op en ligt de prognose voor dit jaar op 3%.

Ook met zijn lage inflatie van 2% is het land op dit moment een eiland binnen Europa. Maar voor exporteurs misschien wel de allerbelangrijkste indicator is de koopkracht. Met een bbp per capita van 87.000 dollar speelt Zwitserland mee in de wereldtop.”

Uitdagingen als je wil exporteren naar Zwitserland

“Het spreekt voor zich dat er veel potentieel zit in zo’n kapitaalkrachtige markt” gaat Paul Van Overloop verder.

“Maar er liggen ook obstakels voor Vlaamse bedrijven die willen exporteren naar Zwitserland. Het land blijft een afgeschermde markt. Je moet dus voor elk product nagaan of er geen belemmeringen zijn.

Als dienstverlener is het zo mogelijk nog lastiger. Vanaf een bepaalde jaaromzet heb je een Zwitsers btw-nummer nodig, wat alleen een fiscale vertegenwoordiger kan aanvragen. Bovendien moet je werkzaamheden aanmelden bij het kanton in kwestie.

Als je mensen vanuit Vlaanderen uitstuurt, moeten die bovendien de Zwitserse arbeidswetgeving respecteren, ook de vergoeding aan Zwitserse lonen. Dat wordt streng gecontroleerd.”

“Bovendien organiseren de 26 kantons hebben zelf hun regelgeving, fiscaliteit en jurisdictie” vult Pieter De Maeght aan. “Afhankelijk van het kanton, moet je dus checken aan welke spelregels je je moet houden. Dé Zwitserse markt bestaat dus niet. Wil je exporteren naar Zwitserland moet je dus weten waar je aan begint. FIT biedt daar alle nodige ondersteuning voor.”

Exporteren naar Zwitserland: kansen voor Vlaamse bedrijven

“De Zwitsere consument geeft flink wat uit aan interieur, decoratie en allerhande andere luxeartikelen”, benadrukt Paul Vanoverloop. “Zijn voeding koopt hij liefst lokaal. Voor specifieke delicatessen, biologische en organische producten of vegetarische voedingsmiddelen maakt hij wél graag een uitzondering.”

“Verder vinden onze nichespelers – van biotech over medtech tot lifesciences – zeker gehoor binnen de hightechcommunity’s van Lausanne en Zürich of in farma- en chemiehub Bazel”, vult Pieter De Maeght aan.

“Daarnaast kunnen onze maakbedrijven echt het verschil maken met hooggespecialiseerde componenten voor de Maschinen-, Elektro- und Metall-Industrie (MEM), een van de sterkhouders van de Zwitserse industrie.”

Kennismaken met de Zwitserse markt

Voor bedrijven die willen exporteren naar Zwitserland zijn er veel mogelijkheden om de markt te leren kennen en er voet aan wal te krijgen. Maar uiteraard zijn er ook wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  1. Meet de temperatuur op door deel te nemen aan interessante vakbeurzen
  2. Overweeg een lokale vertegenwoordiging
  3. Neem tijd om vertrouwen op te bouwen
  4. Verwacht geen snelle deals maar zet in op langetermijnrelaties

Ben jij klaar om te exporteren naar Zwitserland? Wil je weten hoe Flanders Investment & Trade jouw kmo kan helpen? Stel de vraag dan meteen via onderstaand invulformulier.

Meer lezen:

Roemenië: snelle groei en duurzame ontwikkeling

Exporteren naar Griekenland? Dit mag je niet vergeten

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials