Steven Vandeput:

“Hasselt moet proeftuin worden van de nieuwe retail”

Bedrijfsbeheer

“We weten allemaal dat de online verkoop een enorme concurrent is voor de fysieke kleinhandel. Wij moeten nu kijken naar wat nieuwe functies van een stad kunnen zijn in dat model. Dat betekent investeren in een nieuw soort shoppen, met proefwinkels, kijkwinkels, … Hasselt moet wat mij betreft een proeftuin worden voor de nieuwe retail,” zegt burgemeester Steven Vandeput.  “Er zijn Limburgse bedrijven die vandaag experimenteren met nieuwe technologie waarbij shoppers hun kleding virtueel kunnen passen. Dat zijn nieuwigheden die we naar Hasselt moeten halen. Op die manier kunnen we als stad het verschil maken.”

Corda mikt op nieuwe technologieën

Steven Vandeput: “We zijn bijzonder blij met de komst van de succesvolle Corda-campus op de vroegere Philipssite. Het gaat om een dochter van de Limburgse Reconversie Maatschappij die mikt op  jonge ondernemingen die zich focussen op de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Wat vroeger Philips was voor Hasselt, namelijk de wieg van nieuwe technologieën zoals de cassetteband en de cd, is Corda vandaag. Momenteel zijn er zelfs al 3 000 werknemers actief.”

Corda-incubator voor starters

“Er blijkt een heel goede visie uit op wat er aan economische activiteit bij moet komen in Hasselt.  De twee kantoorgebouwen die zich momenteel in opleveringsfase bevinden zijn al volledig uitverkocht. Intussen is men opnieuw aan ’t kijken naar uitbreiding. Het is een topsite, met veel aantrek van jonge en nieuwe bedrijven die zich richten op de nieuwe technologieën. Op dat terrein vinden we ook Corda-incubator, die diensten levert voor starters”

Hasselt heeft gebrek aan productieruimte

Steven Vandeput: “KMO’s die op zoek zijn naar productieruimte zullen in Hasselt niet direct hun gading vinden. Grotere terreinen voor KMO’s zijn in de Limburgse hoofdstad zeer schaars tot onbestaand. En verbetering is niet direct in zicht, met uitzondering van de KMO-zone Pietelbeek, waar nog 15 ha beschikbaar ligt. Wie in Hasselt op zoek is naar twintig aaneengesloten hectaren KMO-grond, moet ik helaas teleurstellen. Om tegemoet te komen aan dergelijke vragen moeten we op grotere schaal durven denken in de vorm van samenwerking met onder andere Genk, Houthalen en Lummen.”

Hasselt investeert in nog meer kantoorruimte

Steven Vandeput: “Aan kantoorruimte daarentegen is er in Hasselt momenteel geen gebrek.  “Er zijn nog kantoren beschikbaar en nieuwe kantoorprojecten zijn reeds in ontwikkeling.  Ze situeren zich voornamelijk rond de Singel, een plek waar nu al zo’n 13 000 werknemers actief zijn. Bij gebrek aan uitbreidingsruimte voor productiebedrijven, zien we ondernemers die zich toespitsen op het ontwikkelen van nieuwe technologieën graag komen. De Corda-campus met zijn 3 000 werknemers is hiervan een mooi voorbeeld.”

Hasselt creëert 1.800 parkeerplaatsen in Quartier Bleu

Steven Vandeput: “Onze stad is gegroeid zonder dat onze infrastructuur is meegegroeid. Jaarlijks komen er netto bijna 1 000 inwoners bij. Als je dan niet structureel gaat nadenken over je stad, dan loop je na verloop van tijd vast. In de spits is het niet gemakkelijk rond Hasselt, maar we werken nu een nieuw parkeerbeleid uit. Men weleens zegt dat parkeren te duur is in Hasselt. Als je alleen naar de cijfers kijkt, is dat ook zo. Maar als je weet dat je in Hasselt tot in het stadscentrum kan parkeren, dan is de prijs nog redelijk. Ons centrum heeft amper  een diameter van 700 m. Binnen de kleine ring hebben we twee overdekte parkings die voor 80% structureel vol staan. Maar we gaan bijkomend aanbod creëren in Quartier Bleu, een nieuwe stadswijk aan de vaartkom. Daar is ruimte voor 20 000m² winkelruimte en 1.800 parkeerplaatsen. Bedoeling is om het project in 2020 te finaliseren. Daardoor zal de druk op het parkeren in de binnenstad zeker afnemen.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven