Steven Pandeput

Hasselt zet rem op nieuwe winkels in binnenstad

Bedrijfsbeheer

Hasselt heeft in zijn stadscentrum een ruim aanbod aan kleinhandelszaken en horeca. Maar ook de hoofdstad van Limburg krijgt af te rekenen met de concurrentie van het online shoppen. Daardoor komen handelspanden leeg te staan. “De leegstand in ons handelscentrum bedraagt momenteel zo’n 10%,” zegt burgemeester Steven Vandeput. “Er moet dus samen met de eigenaars van huurpanden actie ondernomen worden. Als stadsbestuur willen we bovendien geen extra winkels meer in het centrum. Als we de leegstand structureel willen aanpakken, mogen we het totale aanbod aan winkelpanden immers niet meer laten groeien.”

Leegstand is in Hasselt geen recent fenomeen. United Brands en Mediamarkt keren centrum de rug toe

Steven Vandeput: “Inderdaad, wat voor twee jaar nog  een aantrekkingspool was voor onze stad, staat nu leeg. Als we de leegloop willen tegengaan, moeten we op zoek naar nieuwe beleving. We moeten Hasselt heroriënteren naar een stad die meer is dan een shopping-stad. We hebben goede winkels en horeca en een aardig cultuuraanbod. Dat mag echter nog een grotere bekendheid krijgen, zeker bij een breder publiek. Maar ook de dagdagelijkse beleving moet beter.”

Mode-incubator moet meer schwung brengen in de binnenstad

Steven Vandeput: “We zouden wat extra schwung in het stadscentrum kunnen krijgen door bijvoorbeeld de mode-incubator naar de binnenstad te brengen.  Het gaat hier om Mia-H, een dochter van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) die extra ondersteuning wil bieden aan jonge startende ondernemers die zich specialiseren in het ontwikkelen van mode en modeaccessoires. Een dergelijk initiatief hoort zeker thuis in Hasselt. Wij zijn immers al veel langer een modestad. Trouwens het eerste modemuseum van België was in Hasselt gevestigd. In de slipstream daarvan willen we graag jonge mensen helpen lanceren die iets willen proberen in de modesector.”

Mia-H zet mode-ontwerpers in de etalage

Steven Vandeput: “Het project staat nog in zijn kinderschoenen en kent trouwens een moeilijke start. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat we zelf geen onderwijs hebben in die richting. Er is dus geen doorstroming. Samen met Limburgse Reconversie Maatschappij  bekijken we hoe we in het initiatief een nieuwe schwung kunnen steken, eventueel door Mia-H te verhuizen naar de binnenstad. Als we die jonge starters dichter bij hun eindklant brengen en hen omkaderen met fashion professionals zal het initiatief heel wat sterker worden. We willen bij wijze van spreken de ontwerper in de etalage zetten. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee iets unieks te bieden hebben.”

Overleg eigenaars en stad om leegstand tegen te gaan

Steven Vandeput: “Anderzijds willen we gaan samenzitten van de eigenaars van handelspanden om de oorzaken en oplossingen van de leegstand te bespreken. Intussen zijn de huurprijzen al fel gezakt, wat meer perspectief biedt voor starters. Een financiële stok hebben we als stad niet echt achter de deur, want onze leegstandstaks zit nog in een testfase. Extra heffingen mogen trouwens alleen maar het ultieme redmiddel zijn.

Rendementafhankelijke huurcontracten en winkelruimte delen

Steven Vandeput: “Als de prijs het probleem is en we de jonge ondernemers een kans willen geven, dan  moeten we ook durven denken aan nieuwe soorten huurcontracten. Waarom geen rendementgebonden huurcontracten bijvoorbeeld . Waarom ook niet een handelspand samen delen?. ’s Morgens de ene firma, in de namiddag de andere. Anders gaan nadenken over openingsuren ook. De uitdaging bestaat erin dat we een heleboel factoren samen moeten aanpakken.”

Hasselts ondernemersloket in startfase

Steven Vandeput: “Om startende ondernemers beter te ondersteunen, zijn we nu structuur aan ‘t geven aan een ondernemersloket. Tot op de dag van vandaag bestaat dat in Hasselt niet. Gelukkig hebben ondernemers altijd wel kunnen rekenen op de ondersteunende diensten van Voka, VKW en Unizo.”

Kerncijfers Hasselt

Trend werkgelegenheid

Top 8 activiteiten starters 2018 Hasselt

Emigratie & Immigratie Hasselt

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven