Dit zijn de Leeuwen van de Export 2019!

De Leeuw van de Export is een award die Flanders Investment & Trade jaarlijks uitreikt aan Vlaamse bedrijven die uitzonderlijke exportresultaten behaalden. Met de prijs beklemtoont FIT het belang van export voor de Vlaamse economie. Tegelijk zijn de succesverhalen van de Leeuwen van de Export een stimulans en voorbeeld voor andere bedrijven met internationale ambitie. Op 18 september 2019 mochten Luminex Network Intelligence en Sioen Industries de award in ontvangst nemen. In dit artikel maken we kennis met de winnaars.

Luminex Network Intelligence: slimme aansturing voor licht, geluid en video wordt wereldwijd gesmaakt

Flanders Investment & Trade kroonde dit Limburgse bedrijf tot winnaar van de Leeuw van de Export in de categorie bedrijven tot 49 werknemers. Luminex Network Intelligence werd opgericht in 2002 en ontwikkelt innovatieve netwerkoplossingen om licht, geluid en video makkelijker te beheren. Het gebruiksvriendelijke systeem overtuigt wereldwijd tal van spelers uit de entertainmentindustrie: van grote festivals tot stadions en theaterzalen en concerthallen.

Vandaag is Luminex actief in 45 exportmarkten. Die worden bediend door een wereldwijd dealernetwerk en eigen vertegenwoordigingen in Frankrijk, het VK, Canada en Japan. In 2018 realiseerden de 22 voltijdequivalenten een exportomzet van 4.796.529 euro of 92% van het totale omzetcijfer.

Toekomstpotentieel

En Luminex zit niet stil: in de komende jaren wil het zijn aanwezigheid in de bestaande exportmarkten verder uitbouwen, maar ook nieuwe regio’s verkennen, waaronder India, China en enkele groeilanden in Latijns-Amerika. Het bedrijf uit Genk ziet ook potentieel in de broadcastingwereld.

Het indrukwekkende groeiparcours en de doorgedreven focus op innovatie binnen een heel specifieke niche wist de jury te overtuigen. Luminex verovert de wereld met onderscheidende technologie en kiest tegelijk resoluut voor Vlaamse verankering.

Ontdek alles over Luminex Network Intelligence in deze video!

Sioen Industries: marktleider in technisch textiel verovert de wereld dankzij groei, overnames en voortdurende innovaties

Sioen, uit het West-Vlaamse Ardooie, is een producent van technisch textiel en werd de Leeuw van de Export in de categorie bedrijven met 50 werknemers of meer. Het bedrijf maakt garen, vezels, weefsels, kleuroplossingen, gecoat technisch textiel en professionele beschermkledij. In 2018 haalde dit beursgenoteerde familiebedrijf, met 4.697 voltijdequivalenten, 91% van zijn omzet uit de export, goed voor 458.110.000 euro.

Wereldmarktleider blijft innoveren

De afgelopen 5 jaar tekende de producent een spectaculaire omzetgroei van 55% op, onder meer door een aantal strategische overnames. Vandaag telt Sioen 25 vestigingen wereldwijd en 12 verkoopkantoren. Recent opende Sioen verkoopkantoren in Dubai en de VS en deed de fabrikant acquisities in Finland, Zweden, Estland en Australië.

De producten van Sioen worden verkocht in maar liefst 127 landen. Het bedrijf is zelfs wereldmarktleider in technisch textiel en beschermkledij. Maar Sioen rust niet op zijn lauweren: het boort voortdurend nieuwe segmenten aan waarin zijn expertise het verschil kan maken, zoals geotextiel en kogelwerende kledij.

Onder meer met die doorgedreven focus op R&D wist Sioen Industries de jury te overtuigen. Door continu te blijven innoveren, slaagt het bedrijf erin om als een van de enige Vlaamse textielbedrijven sterk te blijven groeien, binnen en buiten Europa. Die expansie combineert de producent met investeringen in Vlaanderen.

Ontdek alles over Sioen Industries in deze video:

Bekroning voor uitzonderlijke exportresultaten

Bart Swinnen, CEO van Luminex, en Michèle Sioen, CEO, en Jan Mortier, Commercial Director van Sioen Industries, ontvingen hun award uit handen van Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT.

Claire Tillekaerts: “Onze genomineerden bewijzen stuk voor stuk hoe belangrijk een kritische, innovatieve mindset is om het verschil te maken in het internationale speelveld. Zowel voor laureaten Sioen en Luminex als voor genomineerden PolySto, Ontoforce, Construx en MARELEC was dit de sleutel tot succes in binnen- en buitenland.”

Heb je zelf internationale ambities met je bedrijf? Heb je vragen over export of wens je deskundige ondersteuning? De experts van Flanders Investment & Trade staan klaar voor jou!

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven