Goederen importeren, hoe begin je eraan?

Internationale handel

Wil je graag producten of grondstoffen aankopen van landen buiten Europa? Daar begin je best niet onvoorbereid aan. Niet alles mag immers zomaar de EU binnen. Enkele tips.

Meten is weten

Voor je aan je importverhaal begint, doe je best een marktonderzoek. Zal je product genoeg afzet vinden? Is er genoeg vraag naar je artikelen?

Wat kost het?

Wat moet je product of artikel straks gaan kosten? Houd er rekening mee dat je buiten de aankoopprijs nog kosten zal moeten betalen om je goederen naar ons land te halen. Het gaat dan om opslagkosten, transportverzekering, invoerrechten,…

Zijn er specifieke producteisen?

Voldoen de producten die je wil importeren aan de producteisen en -veiligheid, opgelegd door de EU, alsook aan de CE-markering? Chemische producten moeten ook voldoen aan de REACH-wet. Gelden er bepaalde voorschriften voor etikettering?

Stel een importplan op

Zijn je kosten in kaart gebracht en is er voldoende afzetgebied voor je product? Dan kan je starten met de opmaak van je importplan. Daarin beschrijf je alle stappen die je moet nemen om je goederen daadwerkelijk te importeren. Kijk ook de wet- en regelgeving na en misschien dien je wel een invoervergunning aan te vragen. Op de website van Flanders Investment and Trade vind je interessante informatie over de landen waaruit je wil importeren.

Hoe zit het met de douaneformaliteiten?

Goederen uit landen buiten de EU dien je via de Douane in het vrije verkeer te brengen. Je dient je import aan te geven en invoerrechten en eventueel ook andere belastingen te betalen. Een douane-expediteur kan je hier met raad en daad bijstaan.

Btw betalen?

Bij import van buiten de EU gelden andere btw-regels. De import wordt belast in het land waar de goederen Europa binnenkomen. Je dient dus btw te betalen aan de belastingdienst van dat land. Ook voor de btw-regeling kan een expediteur je adviseren.

KMOInsider2018.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven