Verenigde Arabische Emiraten

Na de olie en de bouwwoede: welke kansen liggen er voor Vlaamse kmo’s in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

Voor de Verenigde Arabische Emiraten  was the sky lange tijd the limit. Grote oliereserves en een megalomane bouwwoede zorgden voor een sterk groeiende economie. Vandaag is deze groei vertraagd. Lage olieprijzen, slinkende voorraden en geopolitieke spanningen in de regio knagen aan het vertrouwen van investeerders en exporteurs. Toch zijn er nog veel opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven. De emiraten trekken volop de kaart van economische diversificatie, duurzaamheid en medische kennis- en technologieontwikkeling.

Fact sheet Verenigde Arabische Emiraten

Hoofdstad: Abu Dhabi (1,15 miljoen inwoners)

Oppervlakte: 83.600 km² (= 2,7 x België)

Aantal inwoners: 9,3 miljoen

Staatshoofd: President Khalifa bin Zayid Al-Nahayyan

Regeringsleider: Muhammad bin Rashid Al-Maktum

Taal: Arabisch

Munt: Emirati dirham (AED)

Belangrijke steden: Ajman, Fujairah, Dubai, Ras al-Khaimah, Sharjah, Umm al-Quwain

 

Duurzame transitie in de Emiraten

Hoewel de VAE niet bekend staan als koplopers inzake duurzaamheid wil de overheid daar graag verandering in brengen. Tegen 2030 willen de emiraten de transitie naar een koolstofneutrale economie maken. Er wordt vooral geïnvesteerd in zonneparken. En hoewel de inwoners nog energieverslinders blijven, vinden energiebesparende maatregelen stilaan ingang. Zo gebeuren renovaties al vaker met aandacht voor duurzaamheid. Hier liggen zeker mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven die expertise kunnen inzetten inzake energie-efficiëntie.

Rond milieubewustzijn is er nog veel werk aan de winkel. De VAE zijn de grootste waterverbruikers ter wereld en vooral recyclage en afvalsortering blijven een heikel punt. Ook hier liggen er op lange termijn kansen voor Vlaamse spelers die knowhow kunnen inbrengen rond de valorisatie van afvalstromen.

Vlaamse medische expertise gevraagd

De VAE kijken aan tegen een groeiende en sterk vergrijzende bevolking die steeds vaker te kampen krijgt met welvaartsaandoeningen. Tot voor kort werden inwoners op kosten van de overheid op het vliegtuig gezet voor een behandeling in het buitenland. Vandaag kan dat ter plaatse in state-of-the-art ziekenhuizen

Nu de infrastructuur op punt staat laten de emiraten zich omringen met de beste medische kennis en expertise qua zorgprocessen, voorraadbeheer, e-health enzovoort. Vandaag is er al veel kennisuitwisseling tussen de emiraten en onze Vlaamse onderzoeksinstellingen. Vlaamse kennis staat heeft een goede reputatie en zorgt voor kansen op het hoogste niveau.

Wil jij je kans wagen in de Verenigde Arabische Emiraten? Doe beroep op de expertise en diensten van Flanders Investment & Trade en neem contact op via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials