Nieuwe appelvariëteit gecreëerd in ons land

Internationale handel

Appel ‘Morgana’ heeft anijsachtige toetsen

In Madrid, op de jongste editie van  Fruit Attraction, een van de grootste beurzen ter wereld voor de groente- en fruitsector, werd onlangs een nieuwe appel voorgesteld. De appelvariëteit kreeg de merknaam Morgana mee en is volgens de Belgische Fruitveiling (BFV) de sappigste appel ooit.

De nieuwe appelvariëteit werd gecreëerd in ons land door veredelaar Better3fruit. De vier partners van de Morgana Apple Group, die de Kizuri cultivar commercialiseren, zijn Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg Margraten uit Nederland, de Belgische Fruitveiling (BFV), Krings Obstbau Vertriebs GmbH & C° uit Duitsland en Melinda uit Italië. Dit kwartet heeft het exclusieve verkooprecht in Europa verworven.

Fata morgana

“De Morgana is een aantrekkelijke appel met buitengewoon sappig vruchtvlees en een felrode, ietwat gelige schil.  Door zijn heerlijk knapperige beet en zijn verfijnde smaak met tropische aroma’s en kruidige, anijsachtige toetsen verrast deze appel zelfs de kieskeurigste fijnproevers. Een supergezond, uiterst verfrissend en dorstlessend stuk fruit boordevol vitamine C”, stelt Filip Lowette, algemeen directeur van de Belgische Fruitveiling.

De merknaam heeft een diepere betekenis en doet denken aan fata morgana, wat verwijst naar de optische illusie waarbij een oase wordt waargenomen in de woestijn. De Morgana roept ook beelden op van de tovenares uit de legende van Koning Arthur.

Hoogwaardig product

“De Morgana krijgt zo een magische, fabelachtige uitstraling en een bijzondere meerwaarde.  Morgana is een traditionele, geraffineerde appel van topkwaliteit. De voornaamste doelgroep zijn consumenten tussen 20 en 50 jaar die bewust kiezen voor hoogwaardige producten”, aldus nog Filip Lowette.

De nieuwe appelsoort heeft een uitzonderlijke lange houdbaarheidsperiode van twaalf maanden. Daarnaast heeft hij ook een zeer goede hardheid, waardoor de kans op kneuzingen drastisch vermindert. De verpakking is kleurrijk en de waterdruppels symboliseren pure frisheid. De goudkleurige details moeten de kwaliteit van de vrucht in de kijker zetten.

Tegen eind 2019 worden zo’n 600.000 Morgana appelbomen geplant in Europa en vanaf 2021 zou deze nieuwe soort overal in  Europa verkrijgbaar moeten zijn.

KMOInsider2018.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven