Verenigde Arabische Emiraten

Van financiën tot cultuurverschillen: aandachtspunten voor exporteurs naar de Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn al jarenlang een geliefde exportmarkt voor Vlaamse ondernemingen. De voortdurende economische groei en stabiele context zorgen voor een relatief laag commercieel en politiek risico, zeker in vergelijking met de omliggende landen. Toch zijn er aandachtspunten waar je als exporteur best rekening mee houdt.

3 Financiële aandachtspunten voor exporteurs naar de VAE

Onzekerheid over het vermogen van lokale inkopers: Omdat ondernemingen uit de VAE niet aan dezelfde wettelijke verplichtingen moeten voldoen als Vlaamse bedrijven is het vaak moeilijk om de financiële achtergrond van potentiële klanten in te schatten. Vraag dus zeker referenties op bij Flanders Investment & Trade voor meer zekerheid.

Moeizame processen bij wanbetaling : Hoewel de VAE goed scoren in de Ease of Doing Business-index is het moeilijk om een overeenkomst gerechtelijk af te dwingen wanneer een klant te laat, incorrect of niet betaalt. Vermijd de hoge kosten van een internationaal incassobureau door een exportverzekering te nemen. Zo kan je steeds op beide oren slapen.

Economische conjunctuur wijst op voorzichtigheid: De internationale blik van de VAE, het transparante businessklimaat en een heel gediversifieerde economie trekken veel investeringen aan. Daartegenover staat dat de markt stilaan verzadigd geraakt en de olieprijzen een grote invloed blijven hebben op de economische prestaties. De groeiprojecties blijven positief maar voorzichtigheid is raadzaam.

Zakendoen in de VAE: een persoonlijke en multiculturele aangelegenheid

Wil je een plek veroveren in de VAE, verdiep je dan in de lokale cultuur en leer de mensen kennen.  Wanneer je zaken doet met Emirati, wordt er verwacht dat je ook fysiek aanwezig bent. Voorzie dus best een vestiging waar je klanten persoonlijk kan ontvangen.

Vaak worden deals mondeling besproken. Neem dus de tijd om vertrouwen op te bouwen en denk op lange termijn. Zonder een goede vertrouwensrelatie is een contract in de Emiraten weinig waard. Het is dus absoluut aan te raden voor ondernemers met ambitie in Dubai om samen te werken met een plaatselijke partner die de taal en cultuur door en door kent.

Bovendien is zakendoen in de VAE een zeer multiculturele aangelegenheid. In een plek waar meer dan 80% van de bevolking van buitenlands origine is, is respect voor verschillende culturen en godsdiensten is uitermate belangrijk. Een diverse team kan dus wonderen verrichten.

Wil je meer informatie over zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten? Contacteer dan Flanders Investment & Trade via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials