leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Rotterdam

Zakendoen bij onze noorderburen? Dit zijn 4 mogelijke scenario’s

Belgische bedrijven bedienen een groot aantal Nederlandse klanten. Onze noorderburen zijn onze geprefereerde internationale partners. Nochtans zijn er grote verschillen in sociale zekerheid en fiscaliteit, ook wanneer je Nederlandse klant zich vlakbij bevindt. Heike Xhonneux, adviseur sociale zekerheid, fiscaliteit en arbeidsrecht bij het Grensinfopunt Maastricht, schetst 4 scenario’s voor Vlaamse bedrijven die over de grens zaken willen doen.

Scenario 1: een korte opdracht in Nederland

Volgens Xhonneux zijn prestaties in Nederland ook belastbaar in Nederland en geldt dezelfde regel voor sociale zekerheid. Korte opdrachten vormen echter een uitzondering op deze regel. Voor projecten die minder dan 2 jaar looptijd kennen, kan de werkgever een zogenaamde detachering inroepen voor sociale zekerheid. Ook wanneer het gaat om een verblijf korter dan 183 dagen binnen een termijn van 1 jaar blijf je in België sociale zekerheid en belastingen betalen.

Scenario 2: voor een langere periode aan de slag

“Werkt een Belgische werknemer voor een langere periode in Nederland, dan is detachering niet mogelijk. In dat geval betaalt de werknemer belastingen en sociale zekerheid in Nederland”, vertelt Heike Xhonneux. Deze evidente regeling wordt echter complexer wanneer de werknemer in kwestie tot 25% van zijn tijd in België werkt, thuiswerk inclusief. In dat geval blijft hij gebonden aan de Belgische regelgeving met betrekking tot sociale zekerheid. Zijn belastbaar inkomen wordt dan weer in 2 gesplitst via een zogeheten salaray split.

Scenario 3: je neemt een Nederlandse accountmanager aan

Wanneer je een Nederlandse accountmanager aanneemt dan gelden exact dezelfde regels als in het tweede scenario maar dan omgekeerd. Als je accountmanager minstens 25% van zijn tijd in je Nederlandse vestiging werkt dan betaalt hij sociale zekerheid in Nederland. Wat betreft de belastingen op zijn loon is hier dus ook de salary split van toepassing, zo verduidelijkt Xhonneux.

Scenario 4: Je richt een Nederlandse entiteit op

Naarmate je meer succes boekt bij onze noorderburen zou er eraan kunnen denken om een Nederlandse entiteit op te starten. In dat geval start je ter plaatse een payroll op voor je Nederlandse werknemers én voor de Belgische werknemers die in Nederland wonen en werken. Voor de Nederlanders die er in dienst komen, wordt er ter plaatse een payroll opgestart. Voor pendelende werknemers geldt dan de 25%-regel en de salary split van het tweede en derde scenario.

Lees onder de fact scheet verder.

Ongeacht welk scenario: informeer grondig & laat je informeren

Je doet er best aan om je medewerker grondig te informeren over de gevolgen van een switch van socialezekerheidsstelsel. Dit heeft immers ook implicaties voor pensioenrechten, kinderbijslag, sociale bescherming enzovoort.

Breng je werknemer dus ook op de hoogte van noodzakelijke documenten zoals de A1-verklaring. Hierin vind je terug welke socialezekerheidswetgeving van toepassing is. Dit document wordt aangevraagd in de lidstaat waarin de bijdragen worden betaald. Werknemers die in meer dan één EU-lidstaat aan de slag zijn, vragen het aan in hun woonstaat.

Heb je plannen of ambities richting Nederland? Doe dan een beroep op de expertise van Flanders Investment And Trade en laat je bijstaan in alle aspecten en fasen van je internationale projecten.

Stel je vragen en maak een afspraak met Flanders Investment and Trade via onderstaand formulier.

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials