Inzicht in koop: Circulair inkopen - The Green Deal

Bedrijfsbeheer

Op 8 juni ondertekende VIB, Vereniging voor Inkoop en Logistiek, de Green Deal Circulair Inkopen van Vlaanderen Circulair, als ondersteunende organisatie, samen met 46 andere facilitators. De Green Deal werd ook onderschreven door ruim 90 bedrijven en overheidsorganisaties, die zich daarmee engageerden om 2 concrete projecten rond circulair inkopen te realiseren tegen mei 2019.

Wat is circulair inkopen? Circulair inkopen is inkopen met het doel om bij het einde van de levenscyclus van een product, een zo groot mogelijk gedeelte van de gebruikte materialen, onderdelen of grondstoffen opnieuw te hergebruiken in de productie van nieuwe goederen, met minimaal waardeverlies. "Closing the Circle" wordt het ook wel genoemd . Circulair inkopen is een proces waarbij je verandering koopt, bijvoorbeeld door voor herbruikbare materialen te kiezen, door voor biodegradeerbare materialen te kiezen, door producten te delen met andere organisaties of door het gebruiksgenot van een product te kopen in plaats van het product zelf.
Waarom circulair inkopen? Circulair inkopen biedt voordelen op financieel, strategisch en ecologisch vlak. Financieel: door circulair in te kopen verminder je het aantal "nieuwe" aankopen, heb je geen kosten voor afvalverwerking en behoud je een restwaarde. Strategisch: circulair inkopen is innovatief, toekomstbestendiger. De supply chain wordt meer transparant en biedt meer leveringszekerheid. Het geeft ook invulling aan duurzaamheidsdoelstellingen. Ecologisch: circulair inkopen zorgt voor minder afval, verminderd gebruik van schaarse grondstoffen, minder gebruik van toxische stoffen, minder transport.
Waarom steunt VIB de Green Deal Circulair Inkopen? VIB gelooft in het maatschappelijk belang van circulair inkopen. Wij willen bedrijven helpen om deze innovatieve en ecologisch verantwoorde weg in te slaan, door gespecialiseerde opleiding en best practices aan te bieden.

www.bevib.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?