leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Paul Van Miert, burgemeester van Turnhout

“Kempense gemeenten moeten vrachtroutenetwerk uitbouwen” (Paul Van Miert, burgemeester Turnhout)

Bedrijfsbeheer

De Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert pleit voor het invoeren van een Kempens vrachtroutenetwerk. “Collega-burgemeesters willen wel eens bepaalde wegen afsluiten voor vrachtverkeer om tegemoet te komen aan bewoners. Maar dit is nefast voor ondernemers die problemen ondervinden om te leveren en beleverd te worden. Het is hoog tijd om met de burgemeesters uit de regio samen te zitten en het probleem globaal aan te pakken.”

Eerder las je al hoe Turnhout haar handelscentrum nieuw leven probeert in te blazen. Vandaag praat burgemeester van Turnhout, Paul Van Miert met ons over het vrachtroutenetwerk in de kempen.

Van Miert wil voortrekkersrol spelen in vervoersregio Kempen

Paul Van Miert: “Ik zou binnen de vervoersregio Kempen graag een voortrekkersrol spelen om samen een vrachtroutenetwerk uit te bouwen. Ik ben bang dat in andere gemeenten plots wegen worden afgesloten voor vrachtverkeer zonder rekening te houden met de handelaars en leveranciers. Blijkbaar keert elk gemeentebestuur gewoon voor zijn eigen deur, zonder rekening te houden met de verdere consequenties. Wij blijken veel te weinig Kempenreflex te hebben. Er is te weinig overleg en samenwerking.”

Ondernemers storten de belastingspot vol. We moeten ze dus voldoende faciliteren

Paul Van Miert: “Ik heb 16 jaar bij MikoPac gewerkt, eerst als vertegenwoordiger en de laatste vier jaar in Duitsland als zaakvoerder van de dochteronderneming die voornamelijk gespecialiseerd was in PET-verpakkingen. Ik weet dus wat belangrijk is voor ondernemers, maar ik besef ook hoe belangrijk ze zijn voor een stad of gemeente. Het geld komt immers van die kleine kippenboer, die met zijn vrouw de regionale markten afgaat, tot en met kleppers als Johnson & Johnson. En alles wat ertussen zit. Zij zijn het die onze belastingspot volstorten. We moeten hen dus voldoende faciliteren. Want met hun belastinggeld kunnen wij het openbaar domein opfleuren en lokale verenigingen ondersteunen.”

Turnhoutse Philipssite creëert kansen voor investeerders

Paul Van Miert: “Helaas is er in Turnhout vandaag nog erg weinig grote ruimte over voor bedrijven. De bestaande kmo-zones zijn ingevuld. Een nieuwe opportuniteit komt er met de huidige Philips-site. Het gaat om een perceel van 400 bij 500 m dat te koop staat. Een perceel met die grootte en strategische ligging vlakbij de E34 krijgen we de eerste jaren niet meer. We voelen interesse van grote logistieke bedrijven, maar we zullen met het vastgoedbedrijf dat de site verkoopt overleg plegen om te zien wat de mogelijkheden er zijn. De stad zou hierin een soort van regierol kunnen spelen. De ruimte is perfect geschikt voor kmo’s, starters en bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats. Als stadsbestuur zouden we willen inzetten op het maximaal creëren van tewerkstelling, want daarin kunnen we nog een tandje bijsteken.”

Starters vinden ruimte in Open Manufacturing Campus (Philips)

Paul Van Miert: “Ook startende ondernemingen in de productie-industrie kunnen sinds enkele jaren terecht in de Open Manufacturing Campus (OMC) op de Philips-site. Jonge en startende ondernemers die inzetten op hoogtechnologische producten kunnen er gebruik maken van geavanceerde meet- en productieapparatuur die Philips er ter beschikking stelt.”

Ondernemend Turnhout informeert stadsbestuur

Paul Van Miert: “Een stadsbestuur heeft nood aan informatie vanuit het bedrijfsleven. Die is noodzakelijk om de juiste beslissingen te kunnen nemen. We zijn als stadsbestuur dan ook blij met een vereniging als Ondernemend Turnhout, die sinds meer dan twee jaar ondernemers en managers van de diverse Turnhoutse industriezones samenbrengt om Turnhout op de kaart te zetten als stad waar het goed is om te werken en te ondernemen. Een dergelijke vereniging is belangrijk omdat ze het stadsbestuur informeert over wat er leeft bij ondernemers. En het is aan het stadsbestuur om actie te ondernemen. En dat gaat niet alleen om het creëren van tewerkstellingsmogelijkheden, maar ook inzake de link tussen bedrijf en onderwijs stellen er zich mogelijkheden. Zo willen we onder andere samen bekijken in welke mate wij leerlingen van onze Stedelijke Handelsschool tijdens hun opleiding beter kunnen betrekken bij het echte bedrijfsleven.”

Het Graydon City Dashboard maakt aan de hand van economische data de bedrijvigheid per stad of gemeente inzichtelijk (graydon.be/citydashboard).

Lees het laatste transportnieuws >

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials