Vincent Van Quickenborne

Kortrijk wil bedrijventerreinen dichter bij het stadscentrum

Bedrijfsbeheer

Ook in Kortrijk worden stadsbestuur en ondernemers geconfronteerd met een tekort aan kmo-zones. “We willen wel nieuwe mogelijkheden voor investeerders creëren, maar niet door nog meer open ruimte in te nemen,” zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. 

“In het kader van de betonstop opteren we om bestaande bedrijventerreinen te converteren in nieuwe. Als deze dan nog dicht bij het stadscentrum is dat een pluspunt.”

24 ha vrije bedrijvenzone door verhuis van Van Marcke

Vincent Van Quickenborne: “Op Kortrijks grondgebied bevinden zich een aantal grote kmo-zones, zowel langs de autostrade als in Kortrijk-Noord, het Beneluxpark, het President Kennedypark, enz. Sinds een tweetal jaren merken we dat de vraag naar bijkomende bedrijvenzones almaar aangroeit. Dat maakt dat we continu op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden. Onlangs heeft  Van een nieuw Europees distributiecentrum geopend op het industrieterrein Lar-Zuid, langs de snelweg. Daardoor komt aan de Weggevoerdenlaan, dichtbij de binnenstad, een terrein van 14 ha vrij. Van Marcke brengt zijn activiteiten van de Mewag-site ook over naar Lar-Zuid, waardoor nogmaals 10 ha bedrijventerrein beschikbaar worden.”

Een bedrijventerrein aansluitend bij het stadscentrum is goed voor horeca en mobiliteit

Vincent Van Quickenborne: “Als de bedrijventerreinen dichter bij het stadscentrum aanleunen, zijn de werknemers tijdens de middagpauze veel meer geneigd om naar het stadscentrum te trekken, wat daar dan de levendigheid verhoogt. Als je bovendien de mobiliteit via het openbaar vervoer zoals het spoor wil verhogen, dan moet je kantoren en bedrijven hebben die dichter bij het station liggen.”

Kortrijk is inkoopstad voor 300.000 inwoners van het hinterland

Vincent Van Quickenborne: “Kortrijk is van oudsher een winkelstad. In 1962 al openden wij de eerste autovrije winkelstraat van het land.  We bedienen als centrumstad niet alleen onze eigen 77.000 inwoners, maar we zijn een inkoopstad voor een hinterland van 300.000 consumenten.  Tussen 2009 en 2011 hebben we een belangrijke investering naar kleinhandel opgetekend via de opening van de K, een shoppingcenter met een 85-tal winkels in het hart van de stad. Daardoor hebben we grotere ketens zoals Zara bijvoorbeeld kunnen aantrekken, want die hadden we vroeger niet.”

Leieboorden Kortrijk

10% leegstand counteren met 30% lagere huurprijzen

Vincent Van Quickenborne: "Kortrijk heeft vandaag af te rekenen met een leegstand van zo’n 10 procent. Dat is te veel. Maar er is hoop. Zo merken we dat de huurprijzen geleidelijk aan toch zo’n 30 procent goedkoper worden. Bovendien hebben we een specifiek actieplan tegen leegstand uitgewerkt. Wie een handelspand van minder dan 100 m² huurt, betaalt gedurende maximaal één jaar slechts 300 euro per maand. Dat is er weinig, maar eigenaars die er niet op ingaan, betalen straks wel een leegstandsheffing van 3 tot 5.000 euro. In die panden krijgen starters trouwens de kans om hun ondernemingszin eens uit te testen. Zo hebben we toch een dertigtal panden opnieuw kunnen invullen.”

Lees ook: Hasselt zet rem op nieuwe winkels in binnenstad

Kortrijk wil voedingszaken, modezaken, … concentreren in stadszones

Vincent Van Quickenborne: “Om het winkelen in de binnenstad voor consumenten nog aantrekkelijker te maken, willen we meer mikken op kwaliteit. In dat opzicht zeggen we nee tegen aanvragen van bijkomende pitabars en moeten we ook streng zijn bij het opduiken van al die beach vlaggen die de openbare ruimte wel eens storen.  Belangrijk is dat we de stad nog meer dan nu willen indelen in zones op basis van de aard van de bedrijvigheid. Een zone met voornamelijk voedingszaken, eentje met antiquairs, eentje met modezaken, enz.  We zullen zeker niet dwingend optreden, maar als we ondernemers onze visie duidelijk maken, volgen ze al gauw onze denkwijze. We menen dat een dergelijke zonering de sfeer in het handelscentrum ten goede komt. Bezoekers zullen veel gerichter hun weg vinden en het geheel nog meer appreciëren.”

Kerncijfers Kortrijk

Trend werkgelegenheid Kortrijk

Top 8 activiteiten starters 2019 Kortrijk

Emigratie Immigratie Kortrijk

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • RH-Office bv

  • Agentschap Innoveren & Ondernemen