Leeuw van de Export 2020: FAM en Caeleste vallen in de prijzen

Ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste en snijmachineproducent FAM mogen zich allebei ‘Leeuw van de Export 2020’ noemen. Maak kennis met de twee Antwerpse bedrijven die voortaan deze prestigieuze titel aan hun palmares mogen toevoegen.

Woensdag 23 september was het de hoogdag voor de Vlaamse bedrijfswereld: die dag kroonde Flanders Investment & Trade twee ondernemingen tot ‘Leeuw van de Export’. Met die onderscheiding zet het Vlaamse Agentschap voor Internationaal Ondernemen elk jaar Vlaamse exportsuccessen in de schijnwerpers. Dit jaar mochten FAM (links op de foto), een Kontichse producent van snijmachines voor de voedingssector, en Caeleste (rechts op de foto), een Mechels bedrijf dat hoogtechnologische beeldschermen op maat maakt, de beeldjes mee naar huis nemen.

Caeleste: Leeuw van de Export in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’

Het verhaal van deze producent van beeldsensoren begon in 2006. En dat er nog lang geen einde aan komt, is duidelijk: Caeleste draait mee aan de absolute top binnen zijn niche. Spelers uit de medische beeldvorming, ruimtevaart en diverse andere industrietakken lopen storm voor de gespecialiseerde schermen. Van grenzen is er geen sprake. Zo voert het Mechelse Caeleste uit naar onder meer China, Japan, Rusland en de VS.

FAM: Leeuw van de Export in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

Machinefabrikant FAM – voluit Fabricatie & Advies voor Machinebouw –schrijft al 6 decennia aan zijn internationaal succes. In de beginjaren vervaardigde het vooral oogst- en afvulmachines. Omdat we in de loop der jaren met z’n allen steeds meer comfortvoeding gingen kopen (diepvriesproducten, voorgesneden groenten in het versrayon, kant-en-klare maaltijden ...), steeg de vraag naar snijmachines. Daar sprong FAM slim op in.

Bij industriële voedingsverwerkers uit alle uithoeken van de wereld draaien vandaag ruim 6.000 snijmachines. Het bedrijf heeft naast een sterk netwerk van eigen verkoop- en servicekantoren ook een intern innovatieteam.

Exporteurs van Vlaamse vindingrijkheid en degelijkheid

Met de Leeuw van de Export brengt Flanders Investment & Trade hulde aan grote én kleine Vlaamse bedrijven die onvermoeibaar nieuwe markten blijven verkennen en het buitenland laten zien wat Vlaanderen in zijn mars heeft.

Vlaanderen telt veel wereldspelers die vaak opereren achter de schermen of in heel specifieke niches. We mogen terecht fier zijn op hen en op hun bijdrage aan de welvaart en jobcreatie in onze regio. - Vlaams minister-president Jan Jambon
Deze twee nagelnieuwe ambassadeurs van de Vlaamse export tonen eens te meer hoe we vanuit onze regio de wereld kunnen veroveren met gespecialiseerde knowhow en topvakmanschap. Maar bovenal is deze jaarlijkse uitreiking een opsteker voor heel exporterend Vlaanderen, en in deze onzekere tijden meer dan ooit. - Claire Tillekaerts, CEO van FIT.

Heeft jouw bedrijf ook internationale ambities? Heb je vragen over export of ben je op zoek naar deskundige ondersteuning? De experts van Flanders Investment & Trade staan voor je klaar.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials