Mohamed Ridouani

Leuvense spin-offs stuwen omzet en tewerkstelling de hoogte in

Bedrijfsbeheer

Leuven is in expansie. De economie groeit er jaarlijks met 4,5%,  de tewerkstelling stijgt met 8% en de dienst Bevolking registreert elk jaar netto 1.000 inwoners meer. Dat brengt het saldo anno 2019 op 101.000 inwoners. Samen met de 50.000 studenten die tien maanden per jaar in Leuven verblijven en de massale instroom van inwoners uit de buurgemeenten die dagelijks naar Leuven komen voor hun werk, onderwijs of gezondheidszorg, resulteert dit in een verzorgingsgebied van een half miljoen personen.

Mix van wetenschap, O&O en ondernemerschap is de motor van expansie

Burgemeester Mohamed Ridouani: “Onze economie wordt  vooral gedreven door de universiteit,  onze economische motor.  Los van het feit dat de KU Leuven momenteel 50.000 studenten telt en al 600 jaar het centrum is van kennis, merken we dat ze de jongste decennia meer en meer groeit aan de kant van onderzoek en ontwikkeling en aan die van ondernemerschap.  Het aantal spin-offs dat zijn ontstaan vindt in de samenwerking tussen wetenschap en onderzoek en ontwikkeling stijgt jaar na jaar.

Imec, kroonjuweel van KULeuven-spin-offs

Het kroonjuweel is Imec, dat door professor Van Overstraete werd opgericht als bedrijfje rond microtechnologie en dat vandaag 3.500 mensen tewerkstelt. Het is trouwens wereldwijd de absolute nummer 1 op het vlak van toepassingen van nanotechnologie. Universiteit, spin-offs en het universitair ziekenhuis zijn samen goed voor 35.000 arbeidsplaatsen.”

“Verder hebben we een gevarieerd aanbod aan horeca en kleinhandel en een stevig uitgebouwde dienstensector. Zonder uiteraard grote ondernemingen als CommScope, AB Inbev, dat in de brouwerij Stella Artois  850 mensen tewerkstelt  en de hoofdzetel van de Boerenbond met Aveve en KBC te vergeten.”

Economische groei zet beschikbare bedrijfsruimte onder druk.

Ridouani:  “De gevolgen van onze economische groei in goede banen leiden is mijn prioriteit, want de druk op betaalbare huisvesting, mobiliteit en bedrijfsruimte is groot.  De beschikbare ruimte voor onze kennisbedrijven op Wetenschapspark Arenberg, onze Health Campus met het UZ ,  het Research Park en de KMO-zone in Haasrode zitten eivol. Dat maakt dat we dringend meer KMO-ruimte nodig hebben.”

Arenberg, Vaartkom en Leuven-Noord zorgen voor extra bedrijfsruimte

Ridouani: “Een uitbreiding van Wetenschapspark Arenberg is voorzien voor binnen 2 à 3 jaar.  Nu zijn we bezig met de ontwikkeling van de Vaartkom.  We gaan er ruimte voorzien voor woningen, kantoren en diensten uit de communicatieve en creatieve sector. En dan is er nog Leuven-Noord, een strip van 2 km tussen de achterkant van het station en de E314. Op dat terrein maken we plaats voor wetenschap en ondernemerschap. Het moet een hypermoderne omgeving worden die de kruisbestuiving tussen diverse types van bedrijven stimuleert.”

Leuvense horeca is de jongste 5 jaar met 11% gestegen

Ridouani: “Leuven is in het kernwinkelgebied rond Bondgenotenlaan en Diestsestraat rijk aan horeca en handel.  De jongste 5 jaar is het aantal horecazaken er  met 11 % toegenomen. Niet alleen het aantal stijgt, ook de variatie toeneemt.  Ik zie in dat kernwinkelgebied graag meer ondernemerschap komen, zoals dienstenbedrijven en startende ondernemingen. Dan pas krijg je een interessante mix. Om kleine bedrijfjes aan te trekken gaan we specifieke acties opzetten, iets wat we nu al doen voor pop-upzaken. Zo willen we leegstaande panden weer een invulling geven. De eigenaar van het leegstaand pand wordt vrijgesteld van leegstandtaks als hij het gedurende een bepaalde periode  goedkoop verhuurt aan startende bedrijven.”

E-commerce zet kleinhandel onder druk

Ridouani: “Ook in Leuven speelt de e-commerce de lokale kleinhandel parten, met mogelijke leegstand als gevolg. Momenteel bedraagt die 9%, maar mijn bezorgdheid voor de toekomst is groot.  In samenwerking met horeca en handelaars moeten we de stad nog aantrekkelijker maken. In het nieuwe verkeerscirculatieplan is er alvast meer ruimte voor  wandelaars en fietsers. Leuven moet een stad blijven waar mensen uit een ruime regio graag rondlopen, inkopen doet, iets gaat eten of drinken, mensen ontmoeten en dingen beleven.”

Kerncijfers Leuven

Trend werkgelegenheid

Top activiteiten starters 2018 Leuven

Emigratie en Immigratie

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven