leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Maak jij groeikeuzes of comfortkeuzes?

“Ships are safe in harbor, but that’s not what ships are built for.”
(John A. Shedd)

Succes! We wensen het elkaar toe en we willen het allemaal. Maar wat is succes precies? Hoe definieer jij succes en vanaf welk punt beschouw jij jezelf als succesvol?
Een exacte definitie van succes is er eigenlijk niet - het is een relatief en sterk persoonlijk begrip. Wel heeft het steevast te maken met de doelen die je voor jezelf stelt en of je deze behaalt. Dat kan over heel diverse elementen van je leven gaan: zakelijk, lichamelijk, financieel, persoonlijke relaties.

Succes hebben betekent groei ervaren. Dit kan je zelf in de hand werken of net tegenhouden. Daarmee zijn we terug bij onze titel: maak jij groeikeuzes of comfortkeuzes?

Strak in het pak - op elk vlak

Succesvol leven kan je vergelijken met sporten. Eén stevige trainingsdag kan heel goed aanvoelen, maar resulteert helaas niet in dat gedroomde atletische lichaam. Dat bereik je enkel wanneer je consistent sport, de regelmaat erin houdt en gedisciplineerd bent. Laat je de teugels vieren, dan keren de zwembandjes en flubberende dijen in no time weer terug.

Net zoals je lichaam een zekere hoeveelheid positieve stress en challenge nodig heeft om fit, vitaal en strak te blijven, heeft ook je brein die stretch nodig. Een bepaalde vorm van uitdaging triggert je ziel om zich fris en scherp te houden. Die uitlokking voel je heel sterk wanneer je geconfronteerd wordt met een keuze.
Eentje is vertrouwd, bekend, veilig, de andere daagt je uit. Er zit een risico in. Je begeeft je op onbekend terrein. Je reptielenbrein waarschuwt je: gevaar! Niet doen! Speel op zeker! Erg lief van die kwab, zij heeft je immers tot dusver in leven gehouden. Maar groeien? Dat doe je enkel bij keuzeoptie 2. Die geeft je power, ongeacht het resultaat. Die portie durf en lef maakt je krachtig. It makes you feel alive.

“It seems to be a law of nature, inflexible and inexorable, that those who will not risk cannot win.”
(John Paul Jones)

Leiderschap begint bij de juiste keuze

Groeikeuzes voelen meestal ongemakkelijk. Ze zijn immers contra-intuïtief en druisen in tegen alles wat behaaglijk en vertrouwd is. Comfortkeuzes daarentegen voelen als een warm dekentje. Gezellig, eenvoudig, knus. Heerlijk op het moment zelf, maar ze creëren frustraties op lange termijn. Diezelfde keerzijde zien we bij groeikeuzes: in the long run bezorgen zij je de levenskwaliteit die je eigenlijk wil.
Je kan ervoor kiezen om terughoudend te leven en voortdurend aan risk control te doen om jezelf te vrijwaren van elk mogelijk (vaak ingebeeld) risico. Of je kan voluit gaan voor de uitdaging, the scary choice, risk management.

Leef je leven in de arena, niet in de tribune.
(Ilse Jaques)

In de wereld van het ondernemerschap ziet het spanningsveld tussen comfortkeuzes en groeikeuzes er vaak zo uit:

  • Is een hogere fee vragen wel oké? Mag ik dit bedrag wel op de offerte zetten?
  • Zou ik die investering wel doen? Zou ik niet beter nog wat wachten?
  • Gaan mijn klanten me niet inruilen voor een goedkopere leverancier?
  • Als ik niet slaafs de wens van deze klant inwillig, zal hij me dan afwijzen?

En effectief: bepaalde klanten zullen beslist tegenstribbelen. Ze hebben die middelen niet, ze zijn deze krachtige opstelling van jou niet gewend, of worstelen zélf met een inwendige strijd en jij houdt hen hiermee een spiegel voor.

Het leven na een high-performance transformatie

Gelukkig maakt ‘nee’ zeggen niet dat een relatie stuk is. Echt stevige klanten, wellicht zelfs jouw ideale cliënteel, zullen je kracht juist bewonderen. Ze bekijken je met andere ogen en voelen je empowerment door de mail heen. Wellicht wek je op die manier de aandacht van een heel ander klantensegment - maar dat is misschien net een goede zaak.

Ilse Jaques, gerenommeerd high-performance coach, begeleidt tal van succesvolle ondernemers met straffe groei-ambities. “Vaak horen we van cliënten die deze transformatie doormaakten, reacties als ‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Hoeveel winst heb ik de afgelopen jaren laten liggen?’
Mensen zien vaak niet tot waar hun werkelijke potentieel reikt. De shift of being presenteert ontzettend veel nieuwe mogelijkheden, die vaak ook meteen een oplossing bieden voor bestaande problemen.”

Hoe zit dat bij jou? Ga jij voor comfort- of voor groeikeuzes?

Om dit accuraat in kaart te brengen, vul je dit formulier in. Aan de hand van jouw antwoorden voert onze expert een vrijblijvende scan uit die jouw voorkeuren identificeert. Zo brengen we helder in kaart waar jouw mogelijk onbenut potentieel schuilgaat. Binnen de week ontvang je waardevolle feedback. Succes!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Ilse Jaques

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Ilse Jaques

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials