Mechelen mikt op zelfrijdende bussen en wonen boven winkels

Bedrijfsbeheer

“Tien jaar geleden dachten we dat we de winkelas van de Bruul moesten doortrekken tot aan het nieuwe station. Intussen zien we de zaken anders.  We hebben begrepen dat we veel meer moeten inzetten op het verdichten van ons kernwinkelgebied in plaats van het nog verder uit te breiden,” zegt de Mechelse burgemeester Bart Somers. “Anderzijds willen we in het gebied tussen het station en de Vest veel meer kantoren.  Een stijgend aantal werknemers in die buurt is interessant voor handel en horeca.”

Het Mechelse stadsbestuur wil wonen, werken en winkelen in de binnenstad meer met mekaar verweven.  In de Bruul, waar de handel hoogtij viert, wil men het wonen en werken boven de gelijkvloerse winkelpanden stimuleren.

Mechelen stimuleert wonen boven winkels met korting op onroerende voorheffing

Bart Somers: “Dankzij een nieuwe  wet van de Vlaamse regering, die toelaat om bepaalde doelgroepen kortingen te geven op de onroerende voorheffing,   kunnen we eigenaars van handelspanden die wonen of werken boven hun winkelpand mogelijk maken, nu die korting verlenen.”

Laatste blinde vlekken in centrum economisch versterken

“We willen ons kernwinkelgebied zeker niet uitbreiden, maar we zijn echt op zoek naar manieren om de laatste blinde vlekken in ons winkelgebied te versterken.  Zo willen we de winkelstraten tussen Bruul en IJzerenleen opwaarderen door kwalitatief te verdichten. Ook aan de andere kant van de Bruul, een plek die blijkbaar moeilijker bereikbaar is, willen we een nieuwe passantenstroom op gang brengen. We hebben alvast vorig jaar de parking Bruul geopend onder de Vest. Nu komt het er nog op aan om in die buurt een extra trekker te vinden.  Dat mag artistiek of commercieel zijn.  Ook nieuwe kantoren, co-working places en horeca zouden in dat stadsdeel wat meer leven kunnen pompen.”

Mechelse leegstand blijft stabiel op 8,8 %

Bart Somers: “De leegstand in Mechelen bedraagt 8,8 % en is heel stabiel.  Om die leegstand tegen te gaan hebben we niet alleen onze leegstandtaks, maar ook de initiatieven van de vzw Mest. Die biedt  starters in leegstaande handelspanden een proeftuin aan. Met dit initiatief creëren we een win-win-winsituatie, want de huiseigenaar hoeft geen leegstandbelasting te betalen, de starter kan beginnen ondernemen zonder al te veel huur te moeten betalen en ten slotte hoeden we het stadscentrum voor lege panden. Meer nog, de winkelstraat wordt daardoor nog dynamischer dankzij de wisseling van pop-ups.  Het gaat hier bovendien vaak om kleinschalige, kwalitatief hoogstaande en artisanale producten, waardoor het aanbod in de stad weer wat gevarieerder wordt.”

Zelfrijdende bussen in Mechelen tegen 2023

Mobiliteit is ook voor een levendige stad als Mechelen één van de grote uitdagingen. Bart Somers: “We willen de stap maken naar fietsstad, maar we zijn niet blind, want er ook auto-afhankelijkheid. Daarom hebben we de afgelopen jaren nogal wat parkings gebouwd aan de rand van de stad; aan de Bruul, aan kazerne Dossin, …   We gaan nu nog een parking van 800 plaatsen bouwen aan de Mc Donalds. Het gaat trouwens de eerste parking zijn die eventueel in de toekomst kan omgebouwd worden tot kantoren of woningen. We denken immers dat we binnen 20 jaar minder parkeerplaatsen zullen nodig hebben, mede dankzij de zelfrijdende bussen die we in samenwerking met De Lijn tegen 2023 in Mechelen willen laten rijden. “

Nog meer gratis shuttles

“Nu al hebben elke zaterdag een gratis shopping shuttle tussen de parking aan De Nekker en de Grote Markt.  Uit tellingen blijkt dat er gemiddeld 1.200 mensen elke zaterdag van deze shuttledienst gebruik maken. We zijn nu aan ’t onderzoeken om deze dienst uit te breiden naar bijvoorbeeld vrijdagnamiddag  en woensdagnamiddag. Onze bedoeling is om op termijn 7 dagen op 7,24 uur per dag een gratis busdienst hebt tussen de randparkings en het centrum. Dat zal de mobiliteit helemaal veranderen omdat op dat moment de autoluwe stad voor de horeca en handel geen bedreiging meer zal vormen, maar veeleer een opportuniteit zal zijn. De aantrekkingskracht van de stad zal er alleen maar bij winnen.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven