Bart Somers zet in op hotel-en congresaccomodatie in Mechelen

“Mechelen zet in op hotel- en congresaccommodatie.”

Bedrijfsbeheer

“Er is op het Europese vasteland geen betere stad om als ondernemer in te investeren dan Mechelen. Tenminste wat de steden met minder dan 100 000 inwoners betreft. Niet ik zeg dat, maar The Financial Times en Voka. Niet alleen het aantal arbeidsplaatsen stijgt, maar daarmee ook de welvaart. Daardoor krijgt de stad meer financiële armslag en kunnen we nog betere randvoorwaarden creëren opdat ondernemers zich in Mechelen zouden vestigen. En om de groei nog een extra stimulans te geven, bieden we graag kansen aan nieuwe hotel- en congresaccommodatie.”

Voor burgemeester Bart Somers is het een uitgemaakte zaak. Zijn stadsbestuur neemt al jaren de juiste beslissingen om investeerders en arbeidsplaatsen aan te trekken en dat loont. Zopas mocht hij van de Bouwunie nog de Gouden Baksteen in ontvangt nemen als appreciatie voor het beleid waarmee Mechelen wordt omgevormd tot aangename stad om te wonen, werken en winkelen.

Mobiliteit en levendigheid moeten e-commerce counteren

Bart Somers: “We zijn blij met de resultaten en de appreciatie, maar dat wil niet zeggen dat er zich geen nieuwe uitdagingen voordoen. Er is om te beginnen de concurrentie van de e-commerce, waardoor mensen op een andere manier gaan kopen. 

Willen we de kleinhandel in de binnenstad levendig houden, dan moeten we zorgen voor beleving. Dat vraagt een veel betere integratie van het louter commerciële aspect met de troeven van een stad, zoals het recreatief en culturele aanbod, haar levendigheid en aantrekkelijkheid. En ten slotte is er nog de mobiliteit.” 

Lees ook: Lier bekampt leegstand met premie van 10.000 euro

Inzetten op hotel- en congresaccommodatie

“We willen Mechelen weer op de kaart zetten als congresstad. Daarom zetten we in op hotel- en congresaccommodatie. Met de Lamotsite hebben we al een bijzonder aantrekkelijke locatie voor congressen. En binnenkort komt er op de terreinen van het oude zwembad nog een Van der Valk-hotel bij. Dat er behoefte is, moge duidelijk zijn, want het hotel heeft nu al reservaties voor 20.000 nachten, nog voor het geopend is. In september openen we een nieuwe openbare stadsbibliotheek in een zeventiende-eeuws predikherenklooster. 

Met de Lamotsite hebben we al een bijzonder aantrekkelijke locatie voor congressen.

Het gebouw is zelfs verkozen tot ‘international venue’, waar multinationals en internationale organisaties in de toekomst kunnen vergaderen. Om het nog aantrekkelijker te maken komt er zelfs een toprestaurant.”

Mechelen bouwt nieuwe stadswijk met 3.000 woningen en 150.000 m² kantoren

Achter het station tussen de Leuvense vaart en de Leuvensesteenweg bouwen we een heel nieuwe stadswijk ‘Ragheno’ met 150.000 m² aan kantoorruimte en op termijn 2.500 à 3.000 nieuwe woningen. Ik ga ervan uit dat men tijdens deze legislatuur aan de bouwwerken zal starten. 

We bouwen een heel nieuwe stadswijk ‘Ragheno’ met 150.000 m² aan kantoorruimte en op termijn 2.500 à 3.000 nieuwe woningen.

De ligging van deze nieuwe woon- en werkwijk, dicht bij het station met zijn centraal gelegen spoorwegnet en perfecte aansluitingen naar andere delen van het land, is zeker een pluspunt. De idee dat we alleen maar bedrijven gaan hebben op industrieterreinen, is immers een idee van gisteren. We moeten veel meer naar die verwevenheid gaan.” 

Mechelen steunt starters met de vzw Mest en Oh!

“We zetten op diverse terreinen heel hard in op starters. Zo is er ten eerste onze consulent Economie, bij wie starters terecht  kunnen voor informatie en ondersteuning. Verder is er ons ondernemershuis Oh!, waar we kantoor- en vergaderruimte aanbieden. Dan is er Artenova, een artistiek, creatieve hub aan het station, The Box op de Korenmarkt, voor startende horeca-uitbaters en de vzw Mest die starters in leegstaande handelspanden een proeftuin aanbiedt. Hiermee creëren we een win-win-winsituatie, want de huiseigenaar hoeft geen leegstandbelasting te betalen, de starter kan beginnen ondernemen zonder al te veel huur te moeten betalen en ten slotte hoeden we het stadscentrum voor lege panden. Meer nog, de winkelstraat wordt daardoor nog dynamischer dankzij de wisseling van pop-ups. Het gaat hier bovendien vaak om kleinschalige, kwalitatief hoogstaande en artisanale producten, waardoor het aanbod in de stad weer wat gevarieerder wordt.”

Lees ook

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven