Theo Vaes en buddy Stijn Cockx

Buddyproject van ArmenTeKort start derde en finale fase

MVO

ArmenTeKort wil aan de hand van een tienjarig demonstratieproject in Antwerpen aantonen dat kansarmoede op grote schaal effectief kan bestreden en overwonnen worden. ArmenTekort doet dit door de kennis van de professionele hulpverlening te delen met die van ‘kansrijke vrijwilligers’, de buddy’s. KMOinsider brengt je graag in contact met dit initiatief van het team van Theo Vaes. 

Systeem van buddy’s

Wie zijn de buddy’s van ArmenTekort? Theo Vaes: “Dit zijn mensen met een groot engagement en een klare kijk op hun veerkracht. Eens ze ver genoeg gevorderd zijn in het opleidingstraject worden ze gekoppeld aan een persoon in kansarmoede voor een tweejarig buddytraject. Deze gearrangeerde vriendschap verloopt in een kader van gelijkwaardigheid en is gericht op eigenwaarde en sociale netwerkversterking. Op een paar jaar tijd werden al 500 duo’s gevormd.”

Hoe ver staat het met het project? Theo Vaes: “In de derde en finale fase verfijnen we de overdraagbaarheid van het concept naar een aantal proefregio’s en krijgt de ArmenTeKort-beweging vorm. Met de beweging creëren we een draagvlak voor structurele maatschappelijke veranderingen die we vertaalbaar maken voor alle politieke partijen.”

Bekijk de video

Theo Vaes: “Zwijgen is geen optie”
Dat Theo Vaes een systeem heeft opgezet waarin burgers andere burgers uit de armoede helpen, is knap. Maar het wordt een mooi verhaal wanneer je weet dat Theo een paar jaar geleden nog aan het hoofd stond van een wereldwijd netwerk van bedrijvencentra. Bekijk hier de video Zwijgen is geen optie.

Hoe kan jij ArmenTekort helpen?

Er zijn verschillende kanalen om ArmenTekort een hart onder de riem te steken:

Infosessie

Maak kennis met ArmenTekort op een van de komende infosessies. Schrijf je hier in voor de volgende infosessie op zaterdag 30 november 2019.

Op de foto: Theo Vaes en buddy Stijn Cockx

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant