leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Oost-Vlaanderen, tijdelijke werkloosheid boomt en starters zetten plannen on hold

Bedrijfsbeheer

De coronapandemie heeft zijn weerslag op het economisch leven in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de nationale bank. De dienstverlening aan bedrijven viel van een groei van 8,9% terug tot een verlies van -32,1 %. De slechte score van de handel (-57,7%) hoeft dan weer niet te verbazen na de verplichte sluiting van de niet-voedingszaken. “Als provinciebestuur kunnen we niet anders dan met deze nieuwe economische situatie rekening houden,” zegt Kurt Moens, Oost-Vlaams gedeputeerde voor Economie.

Tertiaire en publieke sector creëren de meeste banen in Oost-Vlaanderen

Als we de economische kaart van de provincie Oost-Vlaanderen erbij nemen, zien we dat het aantal actieve ondernemingen de voorbije tien jaar met zo’n 30 procent is toegenomen. Kleine en middelgrote ondernemingen nemen niet minder dan 97,7 procent van het totaal voor hun rekening. Ondanks de aanwezigheid van grote industriële bedrijven in de twee havens aanwezig in Oost-Vlaanderen, North Sea Port en de Waaslandhaven, creëren de tertiaire sector, met 42,2 %, en de publieke sector, met 33,3%, de grootste tewerkstelling. In deze laatste nemen het onderwijs, de gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening een prominente plaats in.

De publieke sector creëert in de provincie dan ook de meeste toegevoegde waarde. Daarna volgt de verwerkende nijverheid, de handel en horeca. De dienstensector, met daarin de vrije beroepen en de administratieve diensten, maken samen met de verzekering - en immobiliënsector nog deel uit van de top vijf. Deze laatste twee zijn sinds 2015 trouwens de sterkste stijgers, met respectievelijk 31,6 en 19,8 procent.

(Lees verder onder de foto)

Oost-Vlaanderen politie publieke sector
Foto: Unsplash

Tijdelijke werkloosheid explodeert en aantal vacatures daalt

Kurt Moens: “Sinds de lente van dit jaar tekenen zich op de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt drie duidelijke tendensen af. Ten eerste is er de explosie van de tijdelijke werkloosheid. Verder zien we een stijging van de gewone werkloosheid door de toename van het aantal afdankingen en ten slotte merken we dat het aantal vacatures sterk is gedaald. Dat is o.a. een gevolg van de lockdown, tijdens dewelke aanwervingsprocedures moeilijk konden doorgevoerd worden.

“Uit cijfers van de RVA blijkt dat initieel vooral de industrie, de groot- en kleinhandel, de garages van auto’s en motorfietsen en de bouwnijverheid de regeling van tijdelijke werkloosheid hebben toegepast. In juni stapten heel wat bedrijven daarvan af en namen ze het normale regime weer op. Vooral in de industrie bleven ondernemingen de tijdelijke werkloosheidsregeling nog hanteren. Het moge duidelijk zijn dat deze sector het sterkst de impact van de Covid-crisis heeft gevoeld. We merken nog wel op dat zelfstandigen geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering , waardoor de gevolgen voor de horecasector wellicht onderschat worden.”

Starters zetten hun plannen on hold in Oost-Vlaanderen

“Ook het aantal startende bedrijven in Oost-Vlaanderen is sinds april van dit jaar sterk teruggelopen. Voor het aantal falingen per provincie is het momenteel nog wachten op precieze cijfers. Er wordt verwacht dat er nog vele faillissementen en bijhorend banenverlies op ons af zullen komen.”

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • FERRAO Consulting

  • Agentschap Innoveren & Ondernemen

Bekijk de socials