leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Relancemaatregelen moeten 28.000 Antwerpse bedrijven redden

Bedrijfsbeheer

“Zonder de specifieke steunmaatregelen van de overheid zou 43% van de bedrijven in de provincie Antwerpen in ernstige financiële moeilijkheden zijn gekomen. Zelfs tot op de rand van het faillissement,” zegt Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor de provincie Antwerpen. Het aantal gezonde Antwerpse bedrijven zakte tijdens de coronacrisis trouwens van 86 naar 47%. Volgens Graydon is er 10 miljard euro nodig om de ruim 28.000 Antwerpse bedrijven die voor de coronacrisis nog in blakende gezondheid verkeerden, te redden. Ruim 81.600 mensen dreigen daarbij hun werk te verliezen.” (copyright: Stad Antwerpen)

“De cijfers spreken voor zich,” zegt Ludwig Caluwé. “We moeten nu met de nodige relancemaatregelen alles op alles zetten of we stevenen af op een stortvloed van faillissementen.”

(lees onder de foto verder)

Antwerpse Provinciehuis

#Tuurlijkda moet winkelHieren stimuleren

De Covid 19-pandemie heeft zwaar huisgehouden in de economische sectoren die rechtstreeks in contact staan met de consument. Winkels, horeca, toerisme, de culturele en evenementensector… Overal horen we de roep om hulp. De provincie Antwerpen werd afgelopen zomer extra hard getroffen en ging in een volledige lockdown. Toen hebben we onmiddellijk de Vlaamse regering gevraagd om haar steunmaatregelen te verlengen tot het einde van het jaar. Die is er gelukkig onmiddellijk op ingegaan. In september heeft de Vlaamse regering bovendien beslist om 4,3 miljard euro te investeren in een Vlaams relanceplan. Daarnaast hebben we samen met de federaties de campagne #tuurlijkda gelanceerd om de Antwerpenaren weer zin te doen krijgen om in de eigen provincie te gaan winkelen, te consumeren en te ontspannen. Een nieuwe drastische lockdown zouden onze bedrijven niet overleven.”

Antwerpse detailhandel kreunt onder Covid-19

“Een groot deel van het binnenlands product dat in de provincie Antwerpen wordt gerealiseerd komt uit de detailhandel en de horeca. En het is net die detailhandel die de jongste tijd voor enorme uitdagingen staat. Aspecten als bereikbaarheid en de concurrentie van de e-commerce baren de ondernemers zorgen. Zelfs al willen we gewoon maar behouden wat er momenteel is, dan nog moeten we bewust een sterk beleid ontwikkelen. We kiezen daarbij resoluut voor de toekomst met versterking van de handelskernen, een toegankelijk buurtaanbod en het tegengaan van versnippering en verlinting. Onze detailhandelsvisie ligt in de lijn van het Vlaams Integraal Handelsvestigingsbeleid, en is uitgeschreven in samenspraak met de vier andere Vlaamse provincies en Vlaio.”

Coaches adviseren gemeentebesturen

“Een belangrijk actiepunt is het begeleiden van de lokale gemeentebesturen bij hun plannen om de dorps- en stadskernen aantrekkelijk te maken om er te komen shoppen. Het kan gaan om maatregelen om het winkelkerngebied beter af te bakenen met bijvoorbeeld infrastructurele ingrepen. Het moge duidelijk zijn dat de maatregelen erg verschillend zijn als het gaat om dorps- of stadskernen.”

Files op de fiets-o-strades

Ook de bereikbaarheid van winkels en bedrijven is een aandachtspunt voor het provinciebestuur. “Al een zestal jaren doen we gigantische inspanningen voor het aanleggen van fiets-o-strades, die specifiek gericht zijn op de nuttige fietsverplaatsingen. Ze zijn zonder twijfel een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid van bedrijven en winkels in onze provincie. Ook bevordert het de verduurzaming van onze mobiliteit. Onze inspanningen worden blijkbaar door de mensen geapprecieerd, want we stellen vast dat er zich op die fiets-o-strades intussen zelfs files voordoen. Dat stelt ons voor nieuwe uitdagingen.”

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials