Roemenië: snelle groei en duurzame ontwikkeling

Roemenië is een land met twee gezichten. Op het arme platteland lijkt het alsof de tijd stilstaat. De steden zorgen ervoor dat de Roemeense economie tot de sterkste groeiers van Europa behoort. Buitenlandse knowhow en expertise kunnen de trein voorgoed op het juiste spoor zetten. De grootste uitdaging wordt om de snelle groei te vertalen naar duurzame ontwikkeling.

Sterke groei na Europese integratie

Volgens Nicoleta Chirila, hoofd van Flanders Investment & Trade in Boekarest zorgde de val van het communisme niet meteen voor het verhoopte economische effect. Pas na de eeuwwisseling begon Roemenië spectaculair te groeien.

“In de jaren 2000 ging het snel. Roemenië tekende jaar na jaar spectaculaire groeicijfers op en dat was ook de EU niet ontgaan. In 2007 kwam het orgelpunt: de toetreding tot de EU was een feit. Weinig landen hebben zo veel voordeel uit hun EU-lidmaatschap gehaald als Roemenië. Hervormingen brachten tal van buitenlandse investeringen met zich mee en de levensstandaard nam gestaag toe. De Roemeense export focuste sterk op het Westen. Ruim 75% van de uitgevoerde producten en diensten gaat naar een ander EU-land.”

De economische pijlers van Roemenië

Nicoleta Chirila: “Landbouw heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Roemenië. Het is een van de EU-landen met het meest uitgesproken agrarische profiel. Geschikte machines en automatisering blijven wel een heikel punt. Daar liggen meteen ook de grote kansen voor Vlaamse exporteurs.

Een tweede economische pijler is logistiek en transport. Roemenië ligt op het kruispunt ligt van drie belangrijke regio’s: de EU, de GOS-landen en het Midden-Oosten. In de laatste tien jaar werd het logistieke aanbod fel uitgebreid. Maar de markt is nog lang niet uitgeput. De auto-, metaal- en energiesector vervolledigen de traditionele top vijf.”

Handel in Roemenië: van energie tot fintech

Nicoleta Chirila: “Roemenië heeft een van de meest gebalanceerde energienetwerken in de EU. Het land wil dit in de toekomst nog verbeteren. Dat kan enkel als ook de technologie mee evolueert en daarvoor kijkt Roemenië over de grenzen.”

Naast de energiesector groeit ook ook de IT-sector snel. Dit heeft vooral te maken met de grote beschikbaarheid van technisch geschoolde werkkrachten met een talenknobbel. In het verlengde daarvan zien ook alsmaar meer start-ups het licht. Begrippen als fintech, industrie 4.0 en IT-outsourcing behoren tot de dagelijkse woordenschat.

Multinationals zoals Siemens, Ford en Fitbit breidden hun Roemeense activiteiten de laatste jaren sterk uit. Ook internationale kmo’s springen op de wagen. Vlaamse ondernemers die op zoek zijn naar een opkomende exportbestemming weten dus waar naartoe.”

Succesvol zakendoen in Roemenië

Nicoleta Chirila “Voor internationale handel is Roemenië een droombestemming. Tegelijk vormen bureaucratie, de veranderende fiscale wetgeving en het gebrek aan digitale platformen voor administratie wel een probleem.

Aan Vlaamse exporteurs geef ik graag volgende tips:

  1. Laat je bijstaan door lokale partners. Zo win je tijd en bespaar je jezelf kopzorgen.
  2. Kleed je formeel voor zakenmeetings. Spreek je gesprekspartners niet met de voornaam aan.
  3. Werk aan een vertrouwensband. Communiceer persoonlijk. Luister naar lokale noden, bouw een netwerk uit en heb geduld.
  4. Roemenen verkiezen een directe communicatiestijl. Ze willen cijfers, feiten en referenties horen.

Ben jij klaar om de Roemeense markt te ontdekken? Wil je weten hoe Flanders Investment & Trade jouw kmo kan helpen? Stel de vraag dan meteen via onderstaand invulformulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials