3 op 4 starters zouden stap opnieuw zetten

Start-ups

Eerste zorg is om zelfstandige te kunnen blijven

3 op 4 starters zijn tevreden dat ze de stap gezet hebben naar het zelfstandig statuut en zij zouden het sowieso opnieuw doen. Tot die conclusie kwam HR-dienstverlener Acerta na evaluatie van de eerste maanden als zelfstandige bij een kleine 1.000 starters. Hetzelfde onderzoek bracht aan het licht dat 88% van de start-ups het eerste jaar liefst alleen werkt. 8 op 10 starters nemen met andere woorden geen personeel aan binnen het jaar.

Niet meteen werkgever worden

De eerste zorg van de nieuwe zaakvoerders is om zelfstandige te kunnen blijven. Werkgever worden is niet meteen aan de orde.

Van de ondernemers die dit jaar gestart zijn, heeft 68% geen businessplan en 55% heeft naast zijn diploma geen extra bedrijfsgerelateerde opleiding gevolgd. 45% nam de beslissing om zelfstandige in hoofdberoep te worden op nog geen 6 maanden tijd.

In het verlengde van de studies

“Dit hoeft niet te betekenen dat de nieuwe ondernemers ondoordacht of onvoorbereid aan de start komen. Ongeveer 1/3de van de starters heeft een diploma middelbaar onderwijs, iets minder dan 1/3de haalde een professionele bachelor en 1/3de heeft een academische bachelor of master. Bij 52 % van de starters ligt de zelfstandige activiteit in hoge tot zeer hoge mate in het verlengde van de studies. De meeste starters beginnen er alleen aan, maar er is toch ook 15 % die met (een) medezaakvoerder(s) start en in 86 % van die gevallen is die partner ook actief in de zaak. Zelfs als starters alleen beginnen, weten ze zich aangemoedigd door hun levenspartner, ouders, vrienden en familie, in deze volgorde”, stelt Els Schellens, director operations Starters en Zelfstandigen bij Acerta.

Merendeel tevreden met hun keuze

Van de startende ondernemers stelt 76% tevreden te zijn met hun keuze. 75% zou de stap zeker opnieuw zetten. 53% vindt zichzelf voldoende voorbereid. 1 op de 4 vindt dat er in de aanloop naar het starten te weinig begeleiding en advies door derden is. Voor 16% bleek het bekomen van financiering en het vinden van een boekhouder niet evident. Dat er zoveel administratie komt kijken bij het ondernemerschap bleek voor 15% een onaangename verrassing. 10% maakt zich zorgen om klanten die niet betalen en 9% om klanten te werven. 25% denkt erover om terug een goedbetaalde job als werknemer te nemen en 5% overweegt om weer te stoppen.

Klantenwerving uitdaging nummer 1

Uitdaging nummer 1 voor de starters blijkt klantenwerving. “Lang niet alle starters zijn aanwezig op het internet. Bijna 20 % van de bevraagde beginnende ondernemers heeft geen website en maakt geen gebruik van sociale media. Zijn ze wel actief op sociale media, dan is dat vooral op Facebook. Iets meer dan de helft van de starters heeft een Facebookpagina. In deze tijden van online shoppen, kunnen starters wat hun virtuele visibiliteit betreft best nog wat begeleiding gebruiken”, stelt Els Schellens nog.

Aan de bevraging van Acerta, die liep van 13 september tot 6 oktober 2018, namen 972 zelfstandigen deel.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Starship 44

  • RH-Office bv